'Bedrogen' KNVB wil veranderingen zien: 'Wat is daarvoor nog meer nodig dan dit?'
WK 2018 'gewoon' naar Rusland

'Bedrogen' KNVB wil veranderingen zien: 'Wat is daarvoor nog meer nodig dan dit?'

27-05-2015 18:15
3

Het megaschandaal rondom de FIFA is woensdag het gesprek van de dag in de voetbalwereld. KNVB-directeur Bert van Oostveen is geschokt door het nieuws en denkt niet dat voorzitter Sepp Blatter nog te handhaven is, zo verklaart hij aan Voetbal International. 

Blatter werd woensdag zelf dan niet in de kraag gegrepen voor de Amerikaanse inlichtingendiensten, maar Van Oostveen denkt niet dat de bejaarde Zwitser nog een toekomst heeft bij de FIFA. "Hij is dan geen verdachte, maar wel verantwoordelijk. Tot vanochtend dacht ik dat de FIFA niet veel dieper kon zinken, maar dat is toch geloochenstraft. Het is schokkend nieuws", zegt hij. "Ik heb altijd gezegd dat er maar twee opties waren om het systeem te veranderen: de FBI moest ingrijpen of Onze-Lieve-Heer zelf."

De FBI gaf woensdag aan dat er onregelmatigheden zijn geconstateerd bij de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland. Ook Nederland deed een poging om dat eindtoernooi binnen te halen. Van Oostveen denkt niet dat de Russen het toernooi mogelijk kwijtraken. "We zitten in 2015 inmiddels. Het toernooi zal gewoon in Rusland worden gespeeld. Dat we hebben verloren; so be it. Het gaat mij meer om een verandering van het systeem. We zijn het afgelopen jaar veel op de schouders geslagen. Bonden vonden het goed dat wij vorig jaar de discussie over Blatter en de FIFA hebben aangezwengeld."

"Maar ik ben nu weleens benieuwd wat de grote voetballanden gaan doen. Want laten we wel wezen, tot dusverre zijn het vooral Engeland en Nederland die de kastanjes uit het vuur hebben gehaald. Nu moet er worden doorgepakt. Wat is daarvoor nog meer nodig dan dit?", besluit hij.