'WK-corruptie' en statement Blatter zorge voor ophef in voetbalwereld
Blatter komt met statement

'WK-corruptie' en statement Blatter zorge voor ophef in voetbalwereld

27-05-2015 21:41
4

De WK-corruptie. Zo omschrijft de Amerikaanse justitie alle misstanden binnen de belangrijkste sportbond ter wereld, de FIFA. Twee dagen voor het congres van de wereldvoetbalbond, waar de voorzitter voor de komende vier jaar wordt gekozen, is de FIFA opnieuw verzeild geraakt in een grootschalig omkoopschandaal. De huidige preses Sepp Blatter weigert daarvoor echter verantwoordelijkheid te nemen.

"Dit is een moeilijke tijd voor het voetbal, voor de fans en de FIFA als organisatie'', zei de 79-jarige Zwitser woensdagavond in een schriftelijke verklaring. "Hoe ongelukkig deze gebeurtenissen ook zijn, toch zijn we blij met de acties en onderzoeken van de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten.'' De baas van de FIFA was zo'n beetje de laatste die reageerde op alle ontwikkelingen, die elkaar in hoog tempo opvolgden.

Het begon allemaal in de vroege morgen in het vijfsterrenhotel Baur Au Lac in Zürich, waar zeven voetbalbobo's van hun bed werden gelicht door de Zwitserse politie. Onder hen twee FIFA-kopstukken, de vicevoorzitters Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo. De zeven arrestanten behoren tot de veertien personen die door de Amerikaanse justitie zijn aangeklaagd voor omkoping en corruptie. Zij zouden vanaf de jaren negentig voor meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien, waaronder het WK van 2010 in Zuid-Afrika, en het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Blatter juicht acties toe
Los van de Amerikaanse beschuldigingen startte de Zwitserse justitie woensdag een onderzoek naar mogelijke frauduleuze handelingen van officials van de FIFA bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar. Op het FIFA-hoofdkantoor in Zürich werden documenten en digitale informatie in beslag genomen.

De ethische commissie van de FIFA heeft elf verdachten, onder wie de vermoedelijke FBI-kroongetuige Chuck Blazer, een voorlopige schorsing opgelegd. Blatter, die zelf voorlopig buiten schot blijft, juicht alle juridische acties toe. "We geloven dat dit de maatregelen helpt versterken die de FIFA al heeft genomen om alle misstanden in het voetbal te voorkomen.'' De Europese voetbalbond UEFA pleit ervoor de verkiezing van vrijdag, als Blatter met Ali bin Al-Hussein strijdt om het voorzitterschap, uit te stellen. "De UEFA geeft deze FIFA de rode kaart.''