Blatter raakt in paniek en haalt bonden bij elkaar in crisisoverleg
Crisis bij de FIFA

Blatter raakt in paniek en haalt bonden bij elkaar in crisisoverleg

28-05-2015 13:30
6

Sepp Blatter haalt donderdagmiddag alle zes continentale voetbalbonden bij elkaar in een crisisoverleg over de situatie waarin de FIFA momenteel verkeert. Nog voor de conferentie van de wereldvoetbalbond begint, zal de bijeenkomst gehouden worden.

De leiders van de 53 Europese voetbalbonden hebben zich donderdag even voor 12.30 uur onder overweldigende belangstelling van de media verzameld in het Kameha Grand hotel van Zürich. Ze bespreken daar de strategie van de UEFA tijdens het 65e congres van de FIFA, waar vrijdag ook de voorzitter van de wereldvoetbalbond wordt verkozen.

Als het aan de UEFA ligt, dan worden de verkiezingen met een half jaar uitgesteld nu de FIFA zwaar onder vuur is komen te liggen na een reeks arrestaties wegens corruptie . Als dat niet gebeurt, dan overweegt de Europese bond de verkiezingen helemaal te boycotten. Michael van Praag, behalve voorzitter van de KNVB ook lid van het bestuur van de UEFA, was er woensdag in Warschau bij toen de Europese voetbalbond het standpunt over de FIFA-verkiezingen formuleerde. Hij vormt samen met KNVB-directeur Bert van Oostveen de Nederlandse delegatie in Zürich.

De FIFA verkeert in crisis na een onderzoek van de FBI en Zwitserse justitie. De Amerikaanse geheime dienst klaagde woensdag veertien personen aan, onder wie negen FIFA-officials. Zij zouden zich voor ruim 150 miljoen dollar, zo'n 145 miljoen euro, hebben verrijkt. Zeven FIFA-kopstukken werden opgepakt in Zürich. Tegelijkertijd maakte de Zwitserse justitie een onderzoek bekend naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022.

(ANP)