Heerenveen en Vitesse scoren twee keer en stellen 'Europese' beslissing uit
2-2 in Friesland

Heerenveen en Vitesse scoren twee keer en stellen 'Europese' beslissing uit

28-05-2015 22:34
13

Vitesse kan zich voorzichtig opmaken voor Europees voetbal. De ploeg van trainer Peter Bosz speelde donderdag het eerste duel in de finale van de play-offs bij sc Heerenveen met 2-2 gelijk en verschafte zichzelf daarmee een aardige uitgangspositie voor de return in het eigen Gelredome op zondag.

De thuisploeg was het duel goed begonnen, maar Vitesse kwam na twintig minuten op voorsprong. De Arnhemmers profiteerden optimaal van de verwarring bij Heerenveen, die was ontstaan nadat er een tweede bal het veld in werd gegooid. Rechtsback Stefano Marzo bracht daarna zijn ploeggenoot Jerry St. Juste in de problemen, die met drie spelers van Vitesse om zich heen de bal verspeelde. Vitesse-spits Bertrand Traoré bediende vervolgens Valeri Qazaishvili, die de bal in het lege doel schoof (0-1).

De voorsprong hield zo'n tien minuten stand. Mark Uth, die vlak daarvoor al op doelman Eloy Room stuitte, stoomde op aan de linkerkant, behield het overzicht en gaf de bal voor op de meegelopen Luciano Slagveer. De vleugelspits troefde zijn belager af en zette zijn voet tegen de voorzet: 1-1.

Nadat beide ploegen enkele aardige kansen hadden gemist, nam Vitesse na dik een uur spelen opnieuw de leiding. De treffer kwam van de voet van Davy Pröpper. De door PSV begeerde middenvelder vond na een rush van afstand de korte hoek (1-2). Even daarvoor had Wallace, rechts voorin de vervanger van de vermoeide Renato Ibarra, al op de paal geknald. Ook zag Heerenveen verdediger Joost van Aken wegvallen met een hamstringblessure.

De Friezen gaven na al die tegenslag echter niet op en een kwartier voor tijd maakte Uth uit een snelle counter gelijk. De Duitser passeerde Room met een fraai wippertje. Beide ploegen kregen nog kansen op de winnende, maar die viel niet. De return in Arnhem heeft daarom nog spanning. (ANP)