In het kort: John brengt Benfica bekersucces na transfer, Rusland steunt Blatter

In het kort: John brengt Benfica bekersucces na transfer, Rusland steunt Blatter

29-05-2015 23:16
5

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Vertrekkende John matchwinner
Benfica heeft vrijdag de Taça da Liga gewonnen, het tweede bekertoernooi van Portugal. De topclub uit Lissabon versloeg in de finale CS Marítimo: 2-1. Dat was te danken aan Ola John. De Nederlandse aanvaller tekende tien minuten voor tijd voor het winnende doelpunt. Benfica kwam in de eerste helft op voorsprong via Jonas. Vlak na rust moest Marítimo met tien man verder toen Raul zijn tweede gele kaart pakte. Met tien man kwam Marítimo toch nog langszij. Joao Diogo maakte na ongeveer een uur spelen de 1-1. Benfica drong vervolgens aan op een nieuwe voorsprong. Coach Jorge Jesus bracht Ola John een kwartier voor tijd in voor Miralem Sulejmani. Zeven minuten later had hij al succes: 2-1.

Rusland steunt Blatter
In tegenstelling tot de meeste westerse landen in Europa heeft Rusland vrijdag verheugd gereageerd op de herverkiezing van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA. De gastheer van het WK in 2018 juicht het toe dat de bejaarde Zwitser (79) nog vier jaar leiding geeft. Aleksej Sorokin, voorzitter van de WK-organisatie, vindt dat de FIFA onder Blatter veel heeft bereikt. Ook in de Russische politiek werd de uitslag van de voorzittersverkiezing met blijdschap ontvangen. Minister van Sport Vitali Moetko sprak van een democratische verkiezing. Hij vond, net als Sorokin, dat Blatter voor veel goede dingen heeft gezorgd, maar merkte wel op dat er hervormingen binnen de FIFA noodzakelijk zijn. Nikolai Tolstitsj, voorzitter van de Russische voetbalbond, looft Blatter als mens. Het Amerikaanse optreden rond het corruptieschandaal werd eerder al bekritiseerd door het Kremlin. De Russische regering vond dat de FBI zich moest concentreren op de Verenigde Staten en zich niet moet bemoeien met zaken uit andere landen.

Geen kort geding tegen KNVB
De instructie voor voetbalscheidsrechters over hoe ze moeten omgaan met onder meer anti-Joodse spreekkoren is aangepast. Een kort geding tegen de voetbalbond KNVB is daarmee van de baan. Dat heeft Federatie Joods Nederland (FJN) laten weten. De belangenorganisatie laat weten dat het doel is bereikt. De KNVB bevestigt de aanpassing. "De scheidsrechter kon de wedstrijd al stilleggen, ze hadden al instructies. Nu is dat formeel vastgelegd. Het is een bevestiging van hoe het al ging. De thuisclub is uiteindelijk nog altijd verantwoordelijk", aldus een woordvoerder van de voetbalbond. De aankondiging van het kort geding volgde op geruchtmakende antisemitische spreekkoren tijdens de voetbalwedstrijd FC Utrecht-Ajax in april. De supporters zongen in stadion de Galgenwaard: 'Me vader zat bij de commando’s, me moeder zat bij de SS, en samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best.'

Held van Newcastle moet weg
Newcastle United neemt afscheid van Jonas Gutiérrez. De club uit de Premier League maakte vrijdag bekend dat het aflopende contract met de Argentijnse verdediger niet wordt verlengd. Gutiérrez (31) maakte een week geleden nog een belangrijk doelpunt tegen West Ham United (2-0), waardoor Newcastle United zich veilig speelde. Gutiérrez speelde vanaf 2008 voor de Magpies. Bij de Argentijn werd in 2013 teelbalkanker geconstateerd. Na een succesvolle operatie en chemotherapie kon hij eind 2014 zijn rentree op de velden maken. Twee maanden daarvoor had hij al laten zien er weer bovenop te zijn, door mee te doen aan de marathon van Buenos Aires. Newcastle verlengt ook de aflopende verbintenis van Ryan Taylor niet.

Waarschuwing voor Guardiola
De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft trainer Pep Guardiola vrijdag een officiële waarschuwing gegeven. De Catalaan droeg vorige maand voorafgaand aan de Champions Leaguewedstrijd tegen FC Porto tijdens de persconferentie een T-shirt met daarop de tekst #JusticiaParaTopo. Die steunbetuiging wordt gebruikt voor de familie van de Argentijnse journalist Jorge 'Topo' López, die vorig jaar vlak voor de halve finale op het WK van zijn land tegen het Nederlands elftal bij een verkeersongeluk om het leven kwam. De UEFA staat zulke statements tijdens officiële gelegenheden echter niet toe en klaagde Guardiola aan.

Figo des duivels
Luis Figo had vrijdag geen goed woord over voor de herverkiezing van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De Portugees, die zich vorige week terugtrok uit de verkiezingsstrijd, noemde het resultaat van de verkiezing een nieuwe zwarte dag. "Dat Blatter herkozen is, toont hoe ziek deze organisatie is", aldus de voormalig topvoetballer. Figo laakte met name het gedrag van Blatter omtrent het corruptieschandaal waarbij zeven kopstukken werden opgepakt. De bejaarde Zwitser (79) gaf aan niet iedereen te kunnen controleren. "Dat is een belediging voor de intelligentie van iedereen", vond Figo. "Hij is verantwoordelijk voor het punt waarop de FIFA nu is gekomen. De FIFA heeft met deze verkiezing verloren, maar belangrijker nog: het voetbal heeft verloren en iedereen die écht om de sport geeft."

Heracles bindt Bruns
Thomas Bruns is ook de komende twee seizoenen Heraclied. De middenvelder tekent op korte termijn een nieuw contract bij de Overijsselse club. Aanvankelijk wist Bruns niet of hij wilde bijtekenen, maar uiteindelijk besloot de speler toch te blijven. In Almelo is men druk bezig met de vernieuwbouw van het Polman Stadion. Daarnaast werd een nieuw logo van de club gepresenteerd.

Nieuw logo Heracles zonder Almelo
Heracles Almelo heeft een nieuw logo gepresenteerd. Daarin komt de Griekse clubheld, Heracles, nadrukkelijk naar voren. De naam van de stad Almelo komt niet terug in het nieuwe beeldmerk. Verder is er gedacht aan het oprichtingsjaar 1903 én het wapen van Almelo. Dat staat onderin het logo in de kleur blauw. Die kleur symboliseerd water, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de regio Almelo.

Twente versus Schalke
FC Twente en Schalke 04 ontmoeten elkaar in de voorbereiding op het komende seizoen. Op zondag 2 augustus kruisen de twee teams de degens in Gelsenkirchen. Dat is één week voor de start van de Eredivisie. Het is niet opvallend dat er een oefenwedstrijd wordt gepland tussen deze twee clubs, want er wordt een vriendschappelijke band onderhouden.

Nieuwe kans ex-Vitessenaar in Premier League
Chelsea gaat Christian Atsu opnieuw een jaar verhuren. De Engelse kampioen stalt de Ghanese vleugelspits volgend seizoen bij Bournemouth, dat als promovendus debuteert in de Premier League. Atsu (23) speelde in het seizoen 2013-2014 op huurbasis voor Vitesse, afgelopen seizoen was hij door Chelsea verhuurd aan Everton. Bij de club uit Liverpool kwam Atsu weinig aan spelen toe. De Ghanees werd begin dit jaar op de Afrika Cup gekozen tot beste speler van het toernooi. Dat was slechts een troostprijs voor Atsu, want de finale tegen Ivoorkust ging verloren via strafschoppen.

Niet vervolgd om 'pistool'
Drie profvoetballers van FC Emmen worden niet vervolgd voor het zwaaien met een neppistool in een auto. Ze hebben waarschijnlijk niet beseft wat ze deden en hoe anderen daarvan zouden kunnen schrikken. Daarom wordt de zaak geseponeerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. Said Bakkati, Danny Menting en Omar Kavak waren vorige week opgepakt op weg naar training. FC Emmen liet toen op de website weten dat Kavak degene was die een speelgoedpistool in handen had. De club noemde het 'een ondoordachte en oerdomme eenmansactie' en een 'zeer misplaatste grap'. FC Emmen zou Bakkati en Menting daarom niet straffen.

Oud-Ajacied kan naar Cyprus
Danzell Gravenberch kan weg bij Universitatea Cluj. De Telegraaf meldt vrijdag dat de oud-verdediger van Ajax transfervrij kan vertrekken uit Roemenië. Hij kan een contract tekenen bij het Cypriotische Omonia Nicosia. De verdediger, die ooit eens voor Oranje Onder 16 uitkwam, werd in januari 2014 nog voor een half jaar verhuurd aan NEC Nijmegen.

Heerenveen zonder basiskracht
Joost van Aken moet de laatste wedstrijd van het seizoen vanaf de tribune bekijken. De verdediger van sc Heerenveen heeft in het heenduel van de Friezen tegen Vitesse in de play-offs een hamstringblessure opgelopen. De verdediger liep tegen Feyenoord in de vorige ronde ook al een kwetsuur aan zijn hamstring op, maar achtte zichzelf fit genoeg. Onderzoek in het ziekenhuis moet uitsluitsel geven. Hij wordt waarschijnlijk vervangen door Kenny Otigba.

KNVB onderzoekt weer ongeregeldheden
De KNVB is een vooronderzoek begonnen naar de ongeregeldheden tijdens de play-offwedstrijden Go Ahead Eagles - De Graafschap en Roda JC - FC Emmen. Go Ahead en De Graafschap moeten zich verantwoorden voor fans die in de hekken klommen, vuurwerk afstaken en dat op het veld gooiden. De bond vraagt de degradant uit Deventer bovendien om uitleg hoe het kan dat supporters tijdens de thuiswedstrijd het veld opliepen, probeerden het hoofdgebouw van stadion de Adelaarshorst binnen te dringen en betrokken waren bij opstootjes.

Overval FC Utrecht was familieplan
Het stadion van FC Utrecht werd begin dit jaar overvallen en de daders staan vrijdag voor het eerst voor de rechters. Een financieel medewerker van de Domstedelingen en zijn broer planden de overval en verduisterden het geld, meldt het Algemeen Dagblad. Het geld dat is buitgemaakt, bijna 80.000 euro, is nog steeds zoek. Directeur Wilco van Schaik hoopt dat de verzekeraar van FC Utrecht dat verlies nog vergoed.

Eerste training Feyenoord verzet
De eerste training van Feyenoord van het seizoen 2015-2016 is verplaatst naar zondag 28 juni. Eerst zou de eerste oefensessie van het nieuwe seizoen plaatsvinden op woensdag 24 juni, maar omdat er geen Europees voetbal wordt gespeeld in Rotterdam, gaat trainer Giovanni van Bronckhorst en zijn selectie vier dagen later aan de slag.

Tottenham haalt blokkoning Bundesliga
1. FC Köln raakt de beste schotblokker van de Bundesliga kwijt. De Duitse club heeft de 22-jarige verdediger Kevin Wimmer verkocht aan Tottenham Hotspur. Bij de club in de Premier League tekent hij een contract voor vijf jaar. De Oostenrijker voetbalde sinds 2012 voor Köln, daarvoor kwam hij uit voor LASK Linz. Tottenham is op zoek naar defensieve versterkingen, want de ploeg van trainer Mauricio Pochettino kreeg dit seizoen liefst 53 doelpunten tegen.