Twente-talent bedolven onder scouts: Ze doken van alle kanten op hem
Talenten vaak bedolven onder scouts

Twente-talent bedolven onder scouts: "Ze doken van alle kanten op hem"

29-05-2015 11:55

Volgens assistent-trainer Michel Jansen van FC Twente scheelde het niet veel of het jonge talent van Hidde ter Avest was weggekaapt uit Enschede. De verdediger lag goed in de markt toen hij in de jeugd voetbalde. Er ontstond zelfs een stormloop rondom hem, zegt Jansen. 

Als voormalig hoofd jeugdopleidingen bij de eredivisionist reisde Jansen veel jeugdtoernooien af om volgens eigen zeggen de jongelingen te beschermen tegen de scouts en 'ontdekkers' die voetballers proberen te overtuigen naar andere clubs te gaan.

Bij Ter Avest was dat ook het geval. "Dat was bij een vierlandentoernooi in Portugal toen hij heel goed speelde", weet Jansen zich te herinneren. "Toen doken ze van alle kanten op hem. Ook clubs, ja. Maar dat hebben we in goede banen kunnen leiden", zegt hij in gesprek met TC/Tubantia.

De zeventienjarige Ter Avest verlengde onlangs zijn contract bij Twente. Officieel mag een speler pas op zijn zestiende een makelaar hebben, maar volgens Romeo Zondervan, die bij een bureau werkt die spelers van Nederland naar Engeland brengt, houdt lang niet iedereen zich daaraan.

"Het is in die wereld echt haat en nijd", zegt Zondervan. "Ze zijn allemaal bang dat ze te laat zijn, waardoor de contacten al op heel jonge leeftijd tot stand komen. Het komt zelfs regelmatig voor dat ze een topspeler stiekem bij een collega weghalen. En dat doen ze vaak door een ploeggenoot van die voetballer te bewerken."