Prins Ali trekt zich terug: Blatter blijft tot 2019 voorzitter van FIFA
Stemming in Zürich wijst winnaar aan

Prins Ali trekt zich terug: Blatter blijft tot 2019 voorzitter van FIFA

29-05-2015 19:17
25

Sepp Blatter is vrijdagavond herkozen als voorzitter van de FIFA en gaat op voor een vijfde termijn als baas van de wereldvoetbalbond. Tijdens het veelbesproken FIFA-congres in Zürich kwam er na de eerste stemronde nog geen winnaar uit de bus. Blatters tegenstander, prins Ali Bin Al-Hussein, besloot zich daarna terug te trekken uit de verkiezing. 

In de eerste ronde had Blatter 133 stemmen gekregen tegen 73 voor Ali. Dat was niet genoeg om de benodigde tweederdemeerderheid te krijgen.

Prins Ali trok zich vlak voor het begin van de tweede stemronde echter terug. Bij de tweede stemming was een meerderheid van de stemmen, 105 stuks, genoeg om de verkiezingen te winnen. "Ik bedankt jullie voor de steun", zei prins Ali. "Ik heb fijn met jullie samengewerkt. Daar wil ik iedereen voor bedanken.''

Blatter is sinds 1998 aan de macht bij de FIFA. Hij werd vrijdag voor de vierde keer herkozen, ondanks een groot omkoopschandaal waarin de FIFA is beland. Twee dagen voor de verkiezing werden zeven kopstukken van de FIFA gearresteerd in Zürich, op verdenking van omkoping. Blatter, de torenhoge favoriet voor de verkiezing, bleef echter buiten schot. Toch dachten de aanhangers van prins Ali bin Al-Hussein, waaronder de KNVB, dat de kans op een nieuwe voorzitter wel groter zouden worden door de nieuwste onthullingen over corruptie en omkoping.

Tijdens de stemming bleek echter anders. Hoewel Blatter niet de benodigde tweederdemeerderheid scoorde, zag prins Ali wel in dat hij kansloos was tegen de 79-jarige Zwitser. Tot veler verrassing trok hij zich daarom terug voor de tweede stemronde. (ANP)