KNVB overweegt FIFA-exit: Als die zes het doen, dan kom je heel ver
Herverkiezing Blatter komt hard aan

KNVB overweegt FIFA-exit: "Als die zes het doen, dan kom je heel ver"

29-05-2015 23:23
8

De herverkiezing van Sepp Blatter heeft flink wat stof doen opwaaien in de voetbalwereld. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, deed opmerkelijke uitspraken na afloop van het FIFA-congres.

"De strijd is niet over en die gaat verder.Ik ben blij dat er 73 bonden zijn die inzien dat het zo niet verder kan, maar tegelijkertijd is het natuurlijk teleurstellend dat Blatter is herkozen. Het is een teleurstellende uitslag voor de KNVB en voor iedereen die een normale gang van zaken wil in het voetbal", aldus Van Oostveen tegenover NOS.

"Het zijn allemaal wel heel kleine landen die elke keer de meerderheid maken. Terwijl landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje, Portugal, Nederland en noem ze allemaal maar op, toch het mondiale voetbal groot maken", vervolgt de directeur van de KNVB. Van Oostveen wil niet vooruitlopen op de zaken. "Het enige wat ik zeg is: dit kan zo niet verder. Dit systeem is in- en inverrot."

Een nieuwe bond behoort tot de mogelijkheden. "Je zult een blanco sheet moeten pakken en met elkaar toch naar een nieuwe FIFA-organisatie moeten. Ik weet dat buiten Europa ook in Amerika, Canada, Australië en een aantal Aziatische landen er zo over wordt gedacht", aldus Van Oostveen. Hij sluit niet uit dat het WK 2018 in Rusland wordt geboycot. "Het heeft alleen maar zin als je het als een collectief doet. Wij hebben regelmatig top-zes overleg. Met Italië, Frankrijk, Engeland, Spanje, Duitsland en wijzelf. Als die zes het doen, dan kom je heel ver. Dan geef je serieus een statement af. Laat dan ook Amerika, Australië en Canada maar meedoen. En dan een apart toernooi, los van het WK? Dat is een buitengewoon interessante gedachte."