Eerste actie Blatter is direct opmerkelijk, Amerikanen kondigen maatregelen aan
"Ik ben daar vrijwel zeker van"

Eerste actie Blatter is direct opmerkelijk, Amerikanen kondigen maatregelen aan

30-05-2015 08:42
2

Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Ook na de enorme turbulentie binnen de FIFA is Sepp Blatter nog voorzitter van de wereldvoetbalbond. De omstreden Zwitser werd vrijdag herkozen, maar moet toch vrezen voor verdere maatregelen.

Er worden namelijk mogelijk nog meer verdachten aangeklaagd in het onderzoek naar corruptie bij de FIFA door Amerikaanse justitie. "Ik ben er vrijwel zeker van dat er een nieuwe ronde aanklachten zal komen", zei chef Richard Weber van de Amerikaanse belastingdienst IRS, die het onderzoek leidt. Daarover schrijft de krant The New York Times zaterdag.

In het onderzoek naar de FIFA hebben de Amerikanen eerder al veertien mensen aangeklaagd vanwege vermeende omkoperij en andere vormen van corruptie. "We zijn ervan overtuigd dat er meer mensen en organisaties strafbare feiten hebben gepleegd", aldus Weber. Hij wilde geen namen noemen van personen waar onderzoek naar wordt gedaan.

De IRS werkt samen met de Amerikaanse recherchedienst FBI in het onderzoek. Dat onderzoek naar de FIFA werd ingesteld nadat in de IRS in 2011 de belastingaangiftes van voetbalbobo Chuck Blazer onder de loep legde. De FBI was op dat moment bezig met een onderzoek naar Russische maffiosi. De twee diensten kwamen erachter dat ze uiteindelijk dezelfde personen op het spoor waren in een grote corruptiezaak.

Het was volgens Weber nooit de bedoeling om de aandacht te richten op corruptie binnen de voetbalwereld. "Maar het ene leidde tot het andere", aldus Weber. "We waren er altijd van overtuigd dat het hier om een grote zaak ging", zei openbaar-aanklager Loretta Lynch over het FIFA-onderzoek.

Onderzoek breidt uit
Ook in Argentinië is men bezig met het aanpakken van de FIFA. Agenten van de internationale politiedienst Interpol hebben vrijdag (lokale tijd) in Argentinië invallen gedaan bij panden van drie verdachten in het omvangrijke onderzoek naar corruptie. De drie mannen worden er door Amerikaanse justitie van verdacht tientallen miljoenen dollars aan smeergeld te hebben betaald in de voetbalwereld.

Het gaat om de Argentijnen Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis en zijn zoon Mariano Jinkis. Interpol deed de invallen bij twee bedrijven voor sportmedia en -promotie die in handen zijn van de drie verdachten. Een rechter in de Verenigde Staten heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de verdachten, maar ze zijn nog niet opgepakt.

De drie verdachten hadden samen het bedrijf Datisa opgericht waarmee ze voor honderden miljoenen dollars de televisierechten van voetbalwedstrijden en -toernooien opkochten, onder meer de Copa America van 2015, 2019 en 2023. Ze zouden volgens de aanklacht uit de VS die rechten hebben gekregen door in totaal zo'n 110 miljoen dollar (100 miljoen euro) smeergeld te betalen aan voetbalbonden in Centraal- en Zuid-Amerika.

Een bedrag van 45 miljoen dollar zou in de zakken van drie topofficials van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol zijn beland. Hoewel hij niet met name wordt genoemd, is vermoedelijk Julio Grondona een van die officials. Grondona was 35 jaar lang de baas van de Argentijnse voetbalbond, goed bevriend met de verdachte ondernemer Bruzaco en jarenlang een van de rechterhanden van de nieuw verkozen FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Grondona overleed in juli 2014.

Eerste actie Blatter is direct opmerkelijk
Voorzitter Sepp Blatter heeft na zijn herverkiezing een opmerkelijke hervorming van zijn dagelijks bestuur aangekondigd. Het aantal leden in het zogeheten uitvoerend comité van de wereldbond FIFA moet volgens de Zwitserse preses, die vrijdag aan zijn vijfde termijn als hoogste baas is begonnen, stijgen van 27 naar 30. Een wijziging van de statuten is daarvoor noodzakelijk.

Vermoedelijk mogen de bonden uit Azië, Afrika en Oceanië een extra lid afvaardigen. Niet toevallig zijn dat ook de bonden die tijdens de verkiezing hun steun gaven aan de 79-jarige Blatter. In de huidige verdeling levert Europa de meeste leden, namelijk drie vicevoorzitters en vijf leden. Oceanië heeft maar één lid, maar de macht van Europa wordt zo dus ingeperkt. Intussen moet Blatter ervoor vrezen dat Europa het WK van 2018 boycot en een eigen bond gaat opzetten.