In het kort: matige generale voor Juventus, trainer Fenerbahçe weg

In het kort: matige generale voor Juventus, trainer Fenerbahçe weg

30-05-2015 22:18

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Juventus gelijk tegen Hellas Verona 
Juventus heeft het Italiaanse voetbalseizoen afgesloten met een kleine domper. De landskampioen en bekerwinnaar koerste zaterdag in de laatste competitiewedstrijd bij Verona af op een overwinning, maar gaf die diep in blessuretijd nog uit handen: 2-2. Nadat Carlos Tévez een strafschop had gemist en invaller Simone Pepe met rood van het veld was gestuurd, moest De Oude Dame' in de 93e minuut de gelijkmaker incasseren.

Trainer van Kuyt weg
Dirk Kuyt speelde zaterdag zijn laatste wedstrijd voor Fenerbahçe. Ook zijn trainer, Ismail Kartal, neemt afscheid bij de Turkse grootmacht. Hij kondigde na de overwinning op Kasimpa aan dat zijn contract niet wordt verlengd. Kartal werd in 2010 aangesteld als assistent-trainer bij Fenerbahçe en was sinds afgelopen zomer eindverantwoordelijk. Hij bood openlijk zijn excuses aan voor de tegenvallende prestaties dit seizoen. "Ik had Fenerbahçe en het Turkse voetbal graag meer willen bieden, maar dat is jammer genoeg niet gelukt."

Suarez zorgt voor 'Ajax-succes'
Voor het eerst sinds 2011 staat er waarschijnlijk weer een oud-Ajacied aan de aftrap van de Champions League-finale. Luis Suarez zal met FC Barcelona op 6 juni om de felbegeerde cup strijden. Edwin van der Sar was in 2011 de laatste ex-Ajacied die vanaf de aftrap speelde. Wesley Sneijder was de laatste veldspeler, terwijl Toby Alderweireld vorig seizoen als invaller binnen de lijnen kwam bij Atlético Madrid, dat van Real Madrid verloor. Hij startte dus niet in de basis.

Moisander leert trainer niet kennen
Niklas Moisander vertrekt na dit seizoen naar Sampdoria, maar zal zijn trainer niet goed leren kennen. Sinisa Mihajlovic is namelijk op weg naar SSC Napoli. Rafael Benitez vertrekt waarschijnlijk naar Real Madrid, waardoor er bij Napoli een plek vrijkomt. Die mag worden opgevuld door Mihajlovic. "Sampdoria zal altijd mijn thuis blijven, maar ik denk dat ik van waarde ben geweest voor de club", aldus Mihajlovic in de Italiaanse media.

Promes ziet coach vertrekken
Quincy Promes is dit seizoen één van de aanjagers van Spartak Moskou, maar onder leiding van coach Murat Yakin wisten de Moskovieten zich niet te plaatsen voor Europees voetbal. Dat kostte de trainer de kop. 'Spartak en hoofdtrainer Yakin hebben besloten om in onderling overleg de verbintenis te beëindigen, na afloop van het huidige seizoen', luidde een statement.

Groot geluk in Schotland
De Schotse voetbalclub Inverness Caledonian Thistle heeft zaterdag de eerste grote prijs uit de clubhistorie gegrepen. De formatie won op Hampden Park in Glasgow de bekerfinale, door Falkirk met 2-1 te kloppen. Marley Watkins zette Inverness in de 38e minuut op voorsprong, maar na een rode kaart voor Carl Tremarco kwam de overwinning flink in gevaar. De verdediger werd een kwartier voor tijd uit het veld gestuurd. Peter Grant maakte vervolgens gelijk, maar vier minuten voor tijd schoot James Vincent zijn ploeg toch naar de zege. Inverness CT, dat in 1994 werd opgericht na een fusie tussen Caledonian FC en Inverness Thistle FC, schakelde op weg naar de finale onder meer Celtic uit. De ploeg eindigde dit seizoen als derde, waardoor het al zeker was van Europees voetbal.

Marcelo niet naar Copa
De Braziliaanse verdediger Marcelo moet het toernooi om de Copa América aan zich voorbij laten gaan. De linksback van Real Madrid is met acute zenuwpijn, ter hoogte van zijn heup, opgenomen in het ziekenhuis. Marcelo (27) zal daardoor een streep moeten zetten door zijn deelname aan het toernooi met de beste landen van Zuid-Amerika in Chili, dat op 11 juni begint. De Braziliaanse bondscoach Carlos Dunga heeft Geferson van Internacional opgeroepen als vervanger van Marcelo, die naar verwachting zo'n drie weken nodig heeft om te herstellen. "Op dit moment kan hij niet eens lopen'', zei de Braziliaanse teamarts. Brazilië speelt op de Copa América in de groep tegen Peru, Colombia en Venezuela. De 'Seleção' won het landentoernooi acht keer, voor het laatst in 2007. Uruguay was vier jaar geleden de beste op de Copa América.

Applaus voor Kuyt
Dirk Kuyt heeft zijn laatste duel voor Fenerbahçe gespeeld. De aanvaller verkast na dit seizoen naar Feyenoord, maar won met Fener in zijn laatste duel met 2-0 van Kasimpasa. De 34-jarige Kuyt kreeg een luid applaus van de de aanwezige supporters in het Sükrü Saracoglu, dat niet erg goed gevuld was. Vlak voor tijd kreeg Kuyt namelijk een publiekswissel.

Weinig animo voor kampioen
NEC Nijmegen had na het kampioenschap in de Jupiler League op meer animo voor seizoenkaarten gerekend. De Nijmegenaren hebben tot op heden 3.250 jaarkaarten verkocht. "Sinds het vakantiegeld binnen is, zien we gelukkig een stijgende lijn", aldus een woordvoerster in de Gelderlander. "De supporters die het afgelopen jaar een seizoenkaart hadden – dat waren er 5.700 – hebben nog tot 12 juni de tijd om hun vaste stoel te behouden." De kosten voor een seizoenkaart liggen dertig procent hoger dan vorig seizoen.

Geen feest in Breda
Middels een statement op de site geeft NAC aan dat het geen feest organiseert als het zich handhaaft na het tweeluik met Roda JC Kerkrade. 'NAC is momenteel niet bezig met wat voor feest dan ook. Wij hebben zondag eerst een van de belangrijkste voetbalwedstrijden van de recente geschiedenis goed te doorstaan. Mocht blijken dat er na afloop aanleiding is om dit gezamenlijk te vieren, dan zal NAC in en rond het stadion faciliteren dat er op gepaste wijze afscheid genomen kan worden van deze selectie. Alles wat er vanuit daar gebeurt, laten we over aan de spontaniteit', zijn de duidelijke teksten.

Zelfs Poetin bemoeit zich
De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag een telegram naar Sepp Blatter gestuurd om hem persoonlijk te feliciteren met zijn herverkiezing als voorzitter van de mondiale voetbalbond FIFA. Het Kremlin bracht een verklaring uit: "Het hoofd van de Russische staat heeft zijn vertrouwen uitgesproken in Sepp Blatter. Zijn ervaring, professionaliteit en gezag zullen hem helpen in zijn toekomstige werk het voetbal verder te globaliseren en populariseren.'' Rusland, dat in 2018 gastheer is van het WK voetbal, reageerde vrijdag al verheugd op de herverkiezing van de 79-jarige Blatter via Aleksej Sorokin, voorzitter van de WK-organisatie, en minister van Sport Vitali Moetko.

Te oud voor celstraf
Enkele van de zeven officials die woensdag in het corruptieschandaal rond de FIFA in Zürich werden gearresteerd, willen vanwege hun slechte gezondheid vrijkomen op borgtocht. Dat meldde de Zwitserse krant TagesAnzeiger zaterdag. De mannen dreigen te worden uitgezet naar de Verenigde Staten. Onder de gearresteerden is Jeffrey Webb, één van de vicevoorzitters van de FIFA. De officials voeren aan dat ze oud zijn en niet fit genoeg om in hechtenis te blijven. Het is nog onbekend of het verzoek wordt ingewilligd. De zeven arrestanten behoren tot de groep personen die door de Amerikaanse justitie is aangeklaagd voor omkoping en corruptie. Zij zouden vanaf de jaren negentig voor meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien, waaronder het WK van 2010 in Zuid-Afrika, en het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.