Arsenal prolongeert FA Cup, voorkomt unieke hattrick en laat Koeman lachen
Prachtige dag voor The Gunners

30-05-2015 20:20
1

Arsenal heeft zaterdag ten koste van Aston Villa de FA Cup gewonnen. De Londense ploeg van coach Arsène Wenger was op het uitverkochte Wembley oppermachtig in de finale: 4-0.

Aston Villa, de ploeg van verdediger Ron Vlaar, kwam vlak voor rust op achterstand door een doelpunt van Theo Walcott. Na rust voerden Alexis Sánchez en Per Mertesacker de score verder op. In blessuretijd maakte Olivier Giroud ook nog eens de 4-0.

Voor Arsenal is het de tweede FA Cup op rij en de twaalfde in totaal. De 'Gunners' pakten de felbegeerde trofee vorig jaar ten koste van Hull City. Aston Villa won het belangrijkste bekertoernooi van Engeland zeven keer. De laatste keer is echter al lang geleden, in 1957.

Aston Villa had voor rust weinig in te brengen. Het enige dat de ploeg van coach Tim Sherwood kon, was proberen Arsenal het voetballen onmogelijk te maken. Daar slaagde de formatie uit Birmingham lange tijd aardig in, al leverde dat door de vele overtredingen wel enkele gele kaarten op. Toch kwam Arsenal in de eerste 45 minuten tot een aantal kansen, via Laurent Koscielny (kopbal) en Walcott (inzet van de lijn gehaald). Doelman Shay Given werd in de 40e minuut alsnog gepasseerd. Walcott schoot hard raak in de korte hoek: 1-0.

Villa koesterde desondanks nog enige hoop op een goed resultaat, maar Sánchez maakte daar vijf minuten na de hervatting al een einde aan. De Chileen haalde hard uit van zo'n 25 meter afstand en zag zijn schot via de onderkant van de lat achter Given in het net belanden (2-0). Santi Cazorla en Walcott verzuimden vervolgens het ongelijke duel te beslissen. Dat lukte Mertesacker na een uur spelen wel. De Duitser kopte in alle vrijheid de 3-0 binnen.

Bij Aston Villa viel Leandro Bacuna daarna nog in, maar de oud-speler van FC Groningen kon weinig aan de nederlaag veranderen. Hij zag hoe Giroud vlak voor tijd op fraaie wijze voor het vierde doelpunt zorgde. De Fransman tikte de bal achter het standbeen langs binnen.

De club uit Noord-Londen voorkwam met de zege ook een unieke hattrick voor de familie Bacuna. Leandro had net als zijn broers Juninho (FC Groningen) en Johnsen (Harkemase Boys) de beker kunnen winnen, maar greep dus naast de prijs. Ronald Koeman gaat door de winst van Arsenal Europa in met Southampton.