'Controlfreak' Van Basten doet boekje open: 'Waarom zou je er dan mee doorgaan?'
Openhartig interview van voormalig AZ-trainer

'Controlfreak' Van Basten doet boekje open: 'Waarom zou je er dan mee doorgaan?'

20-06-2015 16:10
2

Marco van Basten deed kort na zijn aanstelling als trainer van AZ een stapje terug. De voormalig spits van Ajax en AC Milan kampte met stress en kon niet meer van zijn werk genieten. Hij is tegenover The Daily Express openhartig over die moeilijke periode. 

"Ik was simpelweg niet meer gelukkig als hoofdtrainer", aldus Van Basten. "De verantwoordelijkheid, de stress, elke dag weer, daar werd ik ongelukkig van. Ik ben tien jaar geleden begonnen als trainer en in die jaren heb ik geprobeerd om elke dag beter te worden. Op een gegeven moment kreeg ik het gevoel dat ik totaal geen controle had over wat er gebeurde. En als ik geen controle heb, dan ben ik ongelukkig."

"Daarom stelde ik mijzelf de vraag: 'Waarom doe je dit nog? Waarom zou je er mee door gaan als je ontevreden bent?'. Het was teleurstellend om tot die conclusie te komen. Als we verloren, was ik mezelf niet. Ik zat slecht in mijn vel en ging me anders gedragen tegenover mijn gezin", aldus de oud-trainer van onder meer Ajax en Oranje. "Als we wonnen, dan voelde ik me oké. Maar na een nederlaag... Ik zat echt in de put. Ik bleef maar tobben."

"De verhalen over hartproblemen of wat dan ook, die zijn onzin. Ik heb het ook gelezen, er klopt niets van. Ik neem mijn werk gewoon heel serieus. Daarom sliep ik slecht als het niet goed ging met mijn team. Ik was heel erg moe. Al met al zat ik helemaal niet lekker in mijn vel."