Open Oranje-wond bij Jonk: 'Ongelooflijk dat hij toen geen penalty gaf'
Voormalig middenvelder baalt nog steeds van gemiste kans in 1998

Open Oranje-wond bij Jonk: 'Ongelooflijk dat hij toen geen penalty gaf'

29-06-2015 11:37
1

Het Nederlands elftal is drie keer finalist op een WK geweest, maar drie keer werd aan het kortste eind getrokken. Bij Wim Jonk, de huidige hoofd jeugdopleidingen van Ajax, knaagt echter vooral het WK van 1998.

Op het toernooi in Frankrijk kwam Oranje tot de halve finale, waarin Brazilië na strafschoppen te sterk was. "Dat was onze kans om wereldkampioen te worden met het beste Oranjeteam waarin ik heb gespeeld", vertelt Jonk op de website van Ajax. "Vooral omdat we tegen Brazilië steeds sterker werden en een strafschop hadden verdiend toen Pierre van Hooijdonk aan zijn shirt werd neergetrokken."

"Dat was trouwens na een van mijn laatste passes van de wedstrijd. Ik zag Pierre vertrekken, krulde de bal naar hem toe en dacht: dat wordt een goal. Echt ongelooflijk dat de scheidsrechter hem niet op de stip legde", klinkt het nog steeds gefrustreerd uit de mond van Jonk, die kort daarna werd gewisseld vanwege een hamstringblessure. De fatale strafschoppenserie zag hij vanaf de zijlijn. "Anders had ik wel een penalty genomen."

Ronald de Boer en Phillip Cocu misten een strafschop en zagen Brazilië doorstoten naar de finale. Daarin verloren de mannen van bondscoach Mário Zagallo van gastland Frankrijk (3-0). Nederland verloor de troostfinale van Kroatië met 1-2.