De Boer: Als je toch de keuze hebt tussen Ronald Koeman en Guus Hiddink...
"Had de bond de verhalen niet gehoord over Hiddink?"

De Boer: "Als je toch de keuze hebt tussen Ronald Koeman en Guus Hiddink..."

30-06-2015 08:50
7

Het vertrek van Guus Hiddink bij Oranje komt de KNVB op de nodige kritiek te staan. De voetbalbond - en met name directeur betaald voetbal Bert van Oostveen - moet het ontgelden. Ronald de Boer en Ruud Gullit halen uit.

De Boer heeft altijd al gezegd dat het geen goede keuze was om voor Hiddink te gaan. "Het is niet zo dat ik me nu op de borst klop, omdat ik het zo goed heb gezien. Ik vind het vooral sneu voor Guus. Op basis van het verleden heb ik veel respect voor hem", vertelt De Boer in De Telegraaf. "Je moet weten wanneer je stopt. En dat wist Hiddink dus duidelijk niet. Als je er op zijn leeftijd instapt, is het afbreukrisico groot. Het kan dat hij voor het WK dacht dat het een ideaal startmoment zou zijn. Maar dan heeft hij – mede door de derde plaats – mis gegokt."

"De KNVB is net zo schuldig aan deze situatie als Hiddink. Als je toch de keuze hebt tussen Ronald Koeman en Guus... Had de bond de verhalen niet gehoord hoe Hiddink de laatste jaren werkte? Hij miste al langer de energie om voor een groep te staan. Zeker na de kwalificatiewedstrijd in Tsjechië kwam hij zo warrig over. Hij leek het niet te weten. Koeman was de aangewezen man. Als je ziet wat hij in zijn trainerscarrière al heeft gepresteerd. Hij is een winnaar, zou wél overwicht op de groep hebben. En het was niet zo dat hij niet wilde, hè. Hij wilde dolgraag", aldus De Boer.

De Boer denkt dat het een lastig karwei wordt voor Danny Blind, die het gaat overnemen van Hiddink. "Ik ben overtuigd van Danny's voetbalverstand. Maar uiteindelijk komt er meer bij kijken: het managen. Ik ben benieuwd of en hoe hij de boel aan de praat krijgt", zegt De Boer tot slot. Ruud Gullit vult aan:  "Ik wens hem veel succes. Het Nederlands elftal staat er niet best voor en Danny heeft nauwelijks ervaring als hoofdtrainer. Daarom heeft hij alle steun nodig. Ik gun het hem zeker, maar er zitten nogal wat valkuilen in de weg."