'Je kunt stellen dat het allemaal de schuld van Janmaat en zijn pupillenfout is'
"Niet iedere coach is een succesnummer"

'Je kunt stellen dat het allemaal de schuld van Janmaat en zijn pupillenfout is'

30-06-2015 18:44
6

Guus Hiddink staat vanaf woensdag op straat en dat mag ook Bert van Oostveen zich aanrekenen. Henk Kesler springt echter in de bres voor de KNVB-directeur.

Kesler, de voorganger van Van Oostveen, vindt het goedkoop dat diens positie ter discussie staat. "Niet iedere coach is een succesnummer. Dat heeft iedere beleidsbepaler in het betaalde voetbal wel eens meegemaakt", zegt hij tegen Metro. "Van Oostveen maakt dat nu mee, maar dat wil toch niet zeggen dat hij zijn werk niet goed doet? Volgens mij hebben de voorgangers van Hiddink het prima gedaan."

Het is de koe in de kont kijken, vindt Kesler. "Veel mensen waren blij met de keuze voor Hiddink, een coach die zijn sporen in de voetballerij ruimschoots heeft verdiend. Ik kon me ook vinden in die keuze, al waren er mensen die riepen dat Ronald Koeman het moest worden. Maar daar moet in je die functie niks van aantrekken. In mijn tijd was er ook een periode dat iedereen riep dat Martin Jol bondscoach moest worden. Ik zei toen meteen 'die komt er niet in'. Het waarom hoef je niet uit te leggen. Het gaat om die keuze die je wél maakt."

"De pech voor Van Oostveen was dat Hiddink zeer ongelukkig begon. Als je alles terug redeneert en heel zwart-wit denkt, kun je stellen dat het allemaal de schuld is van Daryl Janmaat", is de opmerkelijke conclusie van de ex-bestuurder. "Als hij de pupillenfout in Tsjechië tijdens de eerste EK-kwalificatiewedstrijd niet had gemaakt had Hiddink niet meteen onder druk gestaan, net zoals de keuze van Van Oostveen voor Hiddink. Het enige waar je vraagtekens bij kunt zetten is bij de constructie met Danny Blind. Maar meer zeg ik hier niet over."