'Omkoopschandaal in Nederland breidt zich uit en is veel groter dan gedacht'
Nieuwe onthullingen in matchfixingszaak

'Omkoopschandaal in Nederland breidt zich uit en is veel groter dan gedacht'

03-07-2015 06:54
16

Het omkoopschandaal rondom Willem II blijkt veel groter te zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Liefst zes wedstrijden van de Tilburgers werden gemanipuleerd, meldt De Volkskrant op basis van nieuwe bronnen.

Het dagblad meldde enkele maanden geleden al dat Ibrahim Kargbo een spil was in de verloren duels met Ajax en Feyenoord, maar nu zou er ook bewijs zijn voor het verkopen van vier andere wedstrijden in 2008 en 2009. Het gaat om de competitiewedstrijden van Willem II bij FC Utrecht (1-0 verlies), Sparta (2-1 verlies), NAC Breda (4-0 verlies) en de bekerwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (1-0 verlies). 

De Volkskrant is in het bezit van e-mails tussen een matchfixer en voormalig Willem II-middenvelder Kargbo, die al in 2008 werd betaald om te zorgen dat het duel met Roda verloren ging. De Limburgers wonnen door een blunder van verdediger Danny Schenkel. Kargbo handelde dan ook niet alleen, maar was onderdeel van het complot. Aanvoerder Maikel Aerts zou eveneens betrokken zijn, maar hij zegt er niets mee te maken te hebben. "Ik wil er ook niks mee te maken hebben. Ik wil verder met rust worden gelaten."

De spelers zouden zo'n 100.000 euro per gefixte wedstrijd hebben gekregen. De politie is inmiddels in het bezit van de e-mails en ook de KNVB is op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen. "Als we nu over zes wedstrijden horen, zijn dat er zes te veel", zegt woordvoerder Hans van Kastel. "De voetbalsupporters moeten erop kunnen vertrouwen dat wat ze zien echt is. Als dat niet het geval is geweest, moet ze dat ook eerlijk worden verteld."

Opmerkelijk is dat Sergio Zijler en Jens Janse, die destijds voor Willem II speelden, recentelijk in opspraak zijn geraakt. Eerstgenoemde wordt in verband gebracht met het gokken op voetbalwedstrijden, terwijl Janse zelfs een officiële verdachte is in een grote Italiaanse gokzaak rondom Catania.