Thuisland Chili brengt natie in extase met eerste Copa América-winst in geschiedenis

Thuisland Chili brengt natie in extase met eerste Copa América-winst in geschiedenis

05-07-2015 00:46
17

Thuisland Chili heeft zaterdagnacht de Copa América gewonnen. Na 120 minuten voetballen was er nog niet gescoord in de finale tegen Argentinië en dus moesten strafschoppen de winnaar bepalen. Argentinië miste tweemaal vanaf elf meter, Alexis Sanchez schoot de beslissende strafschop raak. Dat deed de Arsenal-ster met een heerlijk stiftje. 

Vier keer eerder bereikten de Chilenen de finale van het toernooi, telkens werd er verloren. Zaterdagavond lukte het dus wél. Argentinië en Chili speelden een boeiende finale in Santiago. Het spel van beide ploegen was goed, maar gescoord werd er niet in het eerste bedrijf. Claudio Bravo (Chili) moest ingrijpen bij kansen van Sergio Agüero en Ezequiel Lavezzi. 

Slecht nieuws was er voor de Argentijnen na een halfuur spelen. Angel di Maria greep plots naar zijn hamstring en moest zich laten wisselen. Chili-middenvelder Gary Medel kwam goed weg met slechts geel toen hij Lionel Messi een lompe trap verkocht. 

Ook na de pauze hield het qua kansen niet over. Argentinië-coach Gerardo Martino bracht Gonzalo Higuain in de ploeg en de aanvaller had in de slotfase de winnende treffer op zijn voet. De hoek van waaruit de Napoli-spits moest schieten, bleek echter te moeilijk. 

De verlenging leverde eveneens geen goals op en dus mochten Bravo en Argentinië-goalie Sergio Romero gaan bepalen wie er uit zou groeien tot held van het toernooi. Dat werd de Chileen. Eerst zag hij Higuain falen (hard over), daarna stopte de Barcelona-doelman de penalty van Ever Banega. Sanchez besliste de strafschoppenreeks met een werkelijk geniaal stiftje. Het feest barstte daarna los in thuisland Chili.