'AZ en KNVB bereiken akkoord over opvallende terugkeer Van Basten'
Trainer keert terug in Zeist

'AZ en KNVB bereiken akkoord over opvallende terugkeer Van Basten'

06-07-2015 00:58
2

Marco van Basten keert terug bij het Nederlands elftal. De KNVB en AZ hebben een akkoord bereikt over de afkoopsom van het doorlopende contract van de assistent-trainer in Alkmaar.

Dat meldt De Telegraaf in de nacht van zondag op maandag. Van Basten moet persoonlijk nog wel overeenstemming bereiken in Zeist, maar dat lijkt een formaliteit. Hij wordt de rechterhand van Danny Blind, die een jaar eerder tot bondscoach promoveerde door het vertrek van Guus Hiddink.

Van Basten komt op verzoek van Blind de technische staf versterken. De vijftigjarige oud-spits neemt op de Oranje-bank plaats naast de andere assistent Ruud van Nistelrooy. De deur bij AZ gaat volledig dicht, omdat alle betrokken partijen niets voelden voor een dubbelfunctie.

De ochtendkrant verwacht dat Van Basten een driejarig contract gaat tekenen, net als Blind. De twee liggen dan tot het WK van 2018 vast. Bijna elf jaar geleden trad Van Basten nog als bondscoach in dienst van de KNVB. Hij leidde Oranje op het WK in Duitsland (2006) en EK in Zwitserland en Oostenrijk (2008).

Aan het eind van vorig jaar deed Van Basten nog een stap terug bij AZ, omdat hij niet kon omgaan met de druk van het hoofdtrainerschap en kampte met gezondheidsklachten. Als assistent voelt hij zich een stuk beter op zijn gemak. Hennie Spijkerman, assistent-trainer van Ajax, werd overigens ook genoemd.