Oranje O19 flitsend van start in loodzware poule op EK: Russen verslagen
Van Amersfoort trefzeker

Oranje O19 flitsend van start in loodzware poule op EK: Russen verslagen

07-07-2015 19:20
10

Oranje Onder 19, het elftal van bondscoach Aron Winter had zich geen betere start van het EK kunnen wensen. Op Griekenland was het Nederlands elftal met 1-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten uit Rusland. De winnende treffer kwam op naam van Pelle van Amersfoort. In de groepsfase volgen er nog wedstrijden tegen Spanje en Duitsland.

Eerste helft
Om 17:30 werd er onder de felle zon afgetrapt. De ploeg van Winter had het in de startfase beduidend moeilijker dan de Russen, maar na een moeizame start kwam ook Oranje los. In de beginfase was het Bilal Ould-Chikh (FC Twente) met een gevaarlijk schot, maar zijn inzet trof geen doel. Even later was het weer de Tukker met een goede mogelijkheid, maar zijn schot ging rakelings voorlangs.

Na precies dertig minuten op de klok werd er een drinkpauze ingelast en vlak daarna moest doelman Joël Drommel (FC Twente) vol aan de bak om de Russen van een voorsprong af te houden. Aan de andere kant was het vlak daarna wel raak. Van Amersfoort (sc Heerenveen) kopte raak vanuit een vrije trap. Dit was tevens de ruststand.

Tweede helft
De Russen dachten er niet aan om bij de pakken neer te gaan zitten. Na de pauze maakte Oranje een foutje, wat bijna fataal werd. Maar Drommel werd geholpen door de lat en zodoende bleef het 1-0. Vijf minuten later moest Leroy Owusu (Ajax) alles in het werk stellen om de gelijkmaker te voorkomen, maar moest dit wel bekopen met een blessure.

Met nog een kwartier op de klok kon het spreekwoordelijke kwartje nog beide kanten op vallen, want de tussenstand was slechts 1-0. Nouri (Ajax), de aanvoerder van Oranje, besloot een lobje te doen, maar deze belandde op het dak van het vijandelijke doel. Uiteindelijk zat er voor de Russen niet meer in het vat en zodoende boekte de ploeg van Winter een knappe eerste zege op het EK.