Ajax heeft publiekslieveling terug: 'Ben niet meer de speler van toen met elf goals'
"Ook ik moet voor mijn plek vechten"

Ajax heeft publiekslieveling terug: 'Ben niet meer de speler van toen met elf goals'

24-07-2015 07:30
21

John Heitinga is terug bij Ajax. En dat blijft allesbehalve onopgemerkt. De centrumverdediger staat in de spotlights en moet veelvuldig opdraven voor interviews. Hij kijkt desgevraagd nog even terug op zijn eerste periode in Amsterdam.

"In eerste instantie vindt iedereen de terugkeer van een kind van de club prachtig. Maar uiteindelijk word je gewoon afgerekend op je prestaties. En terecht", meent de 31-jarige Heitinga in Voetbal International. "De Ajax-fans hebben de Heitinga op hun netvlies van mijn laatste seizoen in Amsterdam. Toen werd ik uitgeroepen tot beste speler van Nederland, ik maakte in totaal elf goals dat seizoen. De speler van toen ben ik niet meer."

"Daar moet je gewoon eerlijk in zijn. Maar ik heb nog genoeg kwaliteit om van waarde te kunnen zijn voor Ajax. Daar ben ik van overtuigd", vervolgt de verdediger, die een leidend figuur moet zijn voor Ajax. "Daarvan ben ik me bewust. Ik heb dingen meegemaakt die mijn ploeggenoten hopelijk later gaan meemaken. Die ervaringen wil ik op ze gaan overdragen. Zonder de grote jongen uit te gaan hangen."

Heitinga wil niet forceren. "Ik sta open voor positieve kritiek van alle spelers bij Ajax, hoe jong sommigen ook zijn. Het is juist goed als iedereen zijn zegje durft te doen. Dat brengt een teamspirit met zich mee die je nodig hebt om tot succes te komen", weet hij. "We hebben een brede selectie, een mix van ruwe diamanten en jongens die al wat langer meelopen. Dat brengt een gezonde concurrentiestrijd met zich mee. Ook ik moet voor mijn plek vechten."