KNVB slaat alarm bij start Ajax, AZ en Vitesse: Die tijd moet voorbij zijn
"Daar krijgen we nu de rekening voor"

KNVB slaat alarm bij start Ajax, AZ en Vitesse: "Die tijd moet voorbij zijn"

28-07-2015 07:47
68

Ajax, AZ en Vitesse hebben vlak voor de start van hun Europese avontuur een waarschuwing gekregen van de KNVB. Er moet dit seizoen gepresteerd worden in Europa, anders kunnen de gevolgen weleens desastreus zijn. 

Nederland staat nu nog tiende op de coëfficiëntenranglijst, maar dat is vooral op basis van het seizoen 2011/12 dat straks wegvalt. En dus moeten er nu punten gehaald worden om niet uit de top-twaalf te vallen en het directe ticket voor de Champions League te verliezen.

De boodschap van de KNVB is dan ook duidelijk: elk Europees punt telt. "Alle Nederlandse deelnemers van de laatste jaren aan Europees voetbal zijn verantwoordelijk voor de magere prestaties in die jaren. Wij zien dat bij de KNVB als een groot probleem", zegt technisch manager Jelle Goes in het Algemeen Dagblad.

Goes vreest voor de gevolgen als het PSV, Ajax, FC Groningen, AZ en Vitesse niet lukt om voldoende punten te halen. "Internationale wedstrijden op hoog niveau zijn essentieel voor spelers en trainers. Spelen Nederlandse voetballers minder internationale wedstrijden, dan heeft dat ook weer invloed op het Nederlands elftal. Dit is een van de pijnpunten die bij ons hoog op de agenda staan."

In landen als Oekraïne en Rusland wordt er alles aan gedaan om Europees goed te presteren, maar ook in Spanje telt bijvoorbeeld de Europa Leauge echt mee. "Kijk maar naar een club als Sevilla. Dat won het toernooi al twee keer achter elkaar", aldus Goes, die zo'n drive hier weleens mist. "De tijd dat clubs laatdunkend doen over de Europa League moet voorbij zijn. Alsof het niet belangrijk is om internationaal te presteren. In feite krijgen we daar nu de rekening voor gepresteerd."