Ajax pas op! Vijf dingen die je moet weten over de sterspeler van Rapid

Ajax pas op! Vijf dingen die je moet weten over de sterspeler van Rapid

29-07-2015 10:00
2

Ajax speelt woensdagavond de belangrijke wedstrijd tegen Rapid Wien in de voorronde van de Champions League. Frank de Boer en zijn technische staf zullen speciale aandacht hebben gehad voor Robert Beric in de voorbereiding. De Sloveense spits is een gevreesde speler en hij kan Ajax pijn doen. We stellen hem even voor.

1. Berić werd op 17 juni 1991 geboren in Krško te Slovenië. Hij doorliep de jeugdopleiding in zijn geboorteplaats bij de club met dezelfde naam, waar hij in 2008 zijn debuut maakte in de hoofdmacht. Hij was toen pas net zeventien. Uiteindelijk speelde Berić slechts zes wedstrijden voor Krško, want hij werd al snel opgepikt door Interblock.

2. Via Interblock maakte hij de overstap naar de enige topclub die Slovenië rijk is: Maribor. Na drie seizoenen en drie landstitels vond Berić het tijd voor een buitenlands avontuur en hij tekende in 2013 voor het Oostenrijkse Sturm Graz, dat hem voor één miljoen euro overnam. Berić scoorde tien competitiedoelpunten, maar het was niet genoeg om Europees voetbal af te dwingen. Toen Rapid Wien een jaar later aanklopte, hoefde hij niet lang te twijfelen.

3. Bij Rapid Wien kende hij een weergaloos seizoen. In 33 wedstrijden maakte hij afgelopen jaar maar liefst 27 doelpunten. Hij was de nummer twaalf op de ranglijst van de Europese gouden schoen, hoger dan bekende namen als Diego Costa, Carlos Tevez en Carlos Bacca. Ondanks dat Rapid Wien een gooi naar de titel deed, kwam de ploeg net tekort om het ongenaakbare Red Bull Salzburg van de troon te stoten. Het huidige seizoen is de spits ook goed van start gegaan met twee doelpunten uit twee wedstrijden.

4. De interlandloopbaan van Berić loopt een stuk minder florissant. Ondanks zijn 24 jaar heeft hij tot nu toe slechts zes interlands gespeeld. In 2012 maakte de 1 meter 88 lange spits zijn debuut tegen Macedonië. Na zijn tweede interland werd hij een hele tijd niet opgeroepen, op een oefenduel tegen Canada na. Eind 2014 werd hij weer bij de Sloveense selectie gehaald, maar tot nu toe staat hij nog droog voor zijn land.

5. Berić heeft een onverzettelijk geloof in God, wat niet zo gek is aangezien hij uit Slovenië komt, een land waar meer dan de helft van de bevolking praktiserend Christen is. Na elk doelpunt slaat hij daarom een kruisje. "Ik dank God dat ik mijn droom leef", zei hij vorig jaar tegen de Oostenrijkse krant Kurier. "Niet veel mensen doen waar ze op hadden gehoopt als kind. Daarom gaan mijn eerste gedachten na een doelpunt altijd naar boven."

Meer over Rapid Wien-Ajax: De tegenstander van Ajax: vijf dingen die je moet weten over Rapid Wien