'Investeringsmaatschappij Doyen verboden: clubs met handen in het haar'
Constructies als vroeger niet meer toegestaan

'Investeringsmaatschappij Doyen verboden: clubs met handen in het haar'

29-07-2015 07:10
8

Investeringsmaatschappij Doyen heeft een gevoelige nederlaag geleden. Het bedrijf, dat sinds 1 mei veel minder bevoegdheden heeft, spande een rechtszaak aan tegen FIFA, UEFA en de Belgische voetbalbond, maar verloor.

Dat meldt Voetbal International. Omdat fondsen als Doyen op de transfermarkt jaarlijks honderden miljoenen opstrijken, kwamen de voetbalbonden in actie. Sinds 1 mei jl. zijn dergelijke fondsen verboden door de FIFA, dat steun kreeg van de UEFA.

Doyen, dat door de maatregel veel geld misloopt, is in actie gekomen. De zaak diende in België, ook omdat Doyen gesteund werd door de Belgische tweededivisieclub Seraing United. Doyen eiste dat het verbod op investeringsmaatschappijen in het voetbal werd ingetrokken totdat alle partijen gehoord waren. De rechter was echter niet gevoelig voor dat argument en veegde de eis van tafel, meldt VI.

De rechtbank meldt dat Doyen niet voldoende heeft kunnen aantonen dat het besluit van de voetbalbonden in strijd is met de Europese wetten. FC Twente werkte in Nederland regelmatig samen met Doyen. Onder meer de inmiddels vertrokken Luc Castaignos zat in de stal van het bedrijf. In Portugal en Spanje zitten clubs met de handen in het haar vanwege het besluit. Een groot deel van de transferstrategie van Zuid-Europese clubs is de voorbije jaren op dergelijke investeringsmaatschappijen gebouwd.