Nieuw walhalla voor Eredivisie-spelers: Hij verdient straks wél tonnen per jaar
"Die kans moet je pakken"

Nieuw walhalla voor Eredivisie-spelers: "Hij verdient straks wél tonnen per jaar"

29-07-2015 11:08
2

Het Championship is het nieuwe walhalla voor spelers uit de Eredivisie. Zelfs veelbelovende voetballers die naar de top-drie kunnen, verkiezen de tweede competitie van Engeland boven een langer verblijf in Nederland. 

Afgelopen week brachten Tjaronn Chery en Maikel Kieftenbeld de teller op tien Nederlandse spelers in het Championship. "Wat je in de Eredivisie per maand verdient, krijg je daar in een week", verklaart Gerard Wiekens in het Algemeen Dagblad de transfers naar de Engelse 'eerste divisie'. "De televisiegelden liggen er veel hoger dan hier. Iedere speler uit de Nederlandse subtop kunnen ze gemakkelijk kopen en een goed contract aanbieden.

De 42-jarige jeugdtrainer van FC Groningen was in het verleden met Manchester City actief in het Championship. Hij snapt goed dat Chery en Kieftenbeld nu voor respectievelijk Queens Park Rangers en Birmingham City kiezen. "Tjaronn en Maikel hoefden niet lang na te denken en dat begrijp ik heel goed." Hans Kraay jr., die voor Brighton & Hove Albion uitkwam, deelt die mening. "Ik bedoel, zo'n Kieftenbeld moet de komende drie weken toch vijftien keer naar de kerk om Onze Lieve Heer te bedanken? Die jongen is gewoon een heel doorsnee voetballer en ik kan het weten, want dat was ik vroeger ook."

"Maar hij verdient straks wél tonnen per jaar. En het leuke is: ik kan me niet voorstellen dat er geen tweehonderd andere Kieftenbeldjes in Engeland rondlopen", aldus Kieft in het AD. "Ik was zo'n ongelooflijke sukkel dat ik nooit een zaakwaarnemer heb genomen. Ik zette blind mijn handtekening onder elk contract dat ik voor mijn neus kreeg. Maar bij Brighton kon ik toen al vier keer zoveel verdienen als bij NAC. Elke speler die de kans krijgt om in het Championship te voetballen, moet die meteen pakken. Voor het voetbal en voor het geld."