Moreno op weg naar PSV: vijf dingen die je moet weten over deze verdediger

Moreno op weg naar PSV: vijf dingen die je moet weten over deze verdediger

31-07-2015 09:30
7

PSV heeft volgens Spaanse media een principe-akkoord bereikt met Héctor Moreno en zaakwaarnemer Mino Raiola over een transfer naar Eindhoven. De kampioen, dat op zoek is naar een opvolger van Karim Rekik, moet er nu nog uit zien te komen met Espanyol. Marcel Brands kent de 27-jarige verdediger nog uit hun gezamenlijke tijd bij AZ. Dat is inmiddels al een aantal jaar geleden, dus tijd voor een opfriscursus.

1. Moreno brak op achttienjarige leeftijd door bij het Mexicaanse Pumas. De verdediger maakte zijn debuut een week nadat hij de volwassen leeftijd had bereikt en een paar weken later maakte hij ook zijn eerste doelpunt als prof. Hij begon als rechtsback bij Pumas en ging later in een driemansverdediging spelen. PSV zou dus een veelzijdige verdediger binnenhalen.

Wedden

Meer odds

2. In 2005 was Moreno onderdeel van de talentvolle Mexicaanse lichting dat het wereldkampioenschap onder-17 won. Onder anderen Giovani dos Santos en Carlos Vela waren ploeggenoten van het PSV-doelwit. Op weg naar de wereldtitel werden de Nederlandse talenten met 4-0 opzij gezet. In de finale werd Brazilië ook met niet-misselijke cijfers opzij gezet: 3-0.

3. De scouts van AZ volgden zijn ontwikkeling met grote interesse en in 2008 haalde Brands hem voor twee miljoen naar Nederland. Onder leiding van Louis van Gaal won Moreno meteen de landstitel en Johan Cruijff Schaal. Na drie seizoenen Alkmaar verkocht AZ de Mexicaan aan Espanyol, voor het dubbele geld dat ze voor hem hadden betaald.

4. Moreno was onderdeel van de Mexicaanse selectie dat meedeed aan het WK in Brazilië. De wedstrijd tegen Nederland was een zwarte dag in het voetballeven van de verdediger. Niet alleen gaf zijn ploeg in de slotfase op legendarische wijze een voorsprong weg, Moreno brak zijn onderbeen bij een tackle op Arjen Robben. De blessure kostte hem naar verluidt een transfer naar Manchester United.

5. Blessureleed bleef Moreno vervolgens niet bepaald bespaard. In juni moest hij geopereerd worden aan zijn rechtervoet, aangezien hij de afgelopen zes jaar al pijn op die plek had. Door de operatie miste hij de Gold Cup-overwinning van zijn land. Momenteel is Moreno nog herstellende van zijn blessure.

Meer 'vijf dingen die je moet weten over':
Robert Beric
Gustavo Hebling
Simon Gustafson
Amin Younes
- Yaya Sanogo
- Pione Sisto
- Francesco Antonucci
- Gastón Pereiro