'Ze hadden een ongelooflijk scheef zelfbeeld, geen waardering voor PSV'
"Ons elftal had niks te zoeken in de Jupiler League"

'Ze hadden een ongelooflijk scheef zelfbeeld, geen waardering voor PSV'

30-07-2015 20:31
1

Darije Kalezic staat sinds de zomer aan het roer bij Roda JC, nadat hij twee uitstekende seizoenen beleefde als trainer van Jong PSV. In gesprek met Voetbal International blikt hij terug op zijn tijd in Eindhoven.

Kalezic verbaasde zich kort na zijn komst over het gedrag van de PSV-talenten. "De pijngrens lag heel laag, spelers beseften niet echt waar ze me bezig waren, waardeerden niet genoeg dat ze voor PSV mochten spelen. Toen ik tekende, twee jaar geleden, had zeventig procent van de selectie al een verzoek ingediend om mee te mogen trainen met het eerste elftal. Het zelfbeeld van de jongens was ongelooflijk scheef. Ons elftal had niks te zoeken in de Jupiler League."

De in Zwitserland geboren Bosniër haalt een aantal voorbeelden aan. "Mooi voorbeeld is Farshad Noor. Het probleem was dat hij niet besefte waar hij mee bezig was. Voor hem en vele anderen was werken bij PSV, met onder anderen Ruud van Nistelrooy, André Ooijer, Boudewijn Zenden en Mark van Bommel, de normaalste zaak van de wereld. Hij snapte niet dat hij dolgelukkig moest zijn met de kansen die hij kreeg."

Uiteindelijk 'tackelde' Kalezic het probleem, net zoals hij dat deed bij Mohamed Rayhi, die deze zomer naar NEC vertrok. "Voor mijn komst stond hij bekend als de clown van de opleiding, een speler die qua mentaliteit niet het niveau had voor Jong PSV. Na een half jaar had hij ook die omslag in denken bereikt. Het laatste jaar gedroeg hij zich als volwaardige prof."