In het kort: Barça verliest en kwakkelt verder, scheidsrechter Ajax bekend

In het kort: Barça verliest en kwakkelt verder, scheidsrechter Ajax bekend

02-08-2015 23:46

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Barça blijft kwakkelen
FC Barcelona blijft aanmodderen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De ploeg van Luis Enrique ging zondagavond op bezoek in Italië en verloor met 2-1 van Fiorentina. Federico Bernardeschi was de grote plaaggeest van Barça door in de beginfase twee keer te scoren. Luis Suarez deed in de eerste helft wat terug, maar verder kwamen de bezoekers uit Catalonië niet. Barça won slechts één van de vier oefenduels tot nu toe.

Scheidsrechter Ajax bekend
Ajax weet met welke scheidsrechter het aanstaande dinsdag te maken krijgt. Ivan Kruzliak is door de UEFA aangesteld om de Champions League-return tussen de Amsterdammers en Rapid Wien in goede banen te leiden. De Slowaak floot nooit eerder een wedstrijd van Ajax. Het heenduel in Oostenrijk eindigde in een 2-2 gelijkspel. De twee clubs strijden om een plek in de laatste voorronde van de Champions League.

Anderlecht aan kop
Anderlecht gaat na twee speelronden aan kop in België. De formatie uit Brussel won zondag met 2-0 van OH Leuven en is nog foutloos in het nieuwe seizoen. Idrissa Sylla en Youri Tielemans scoorden in stadion Den Dreef. Anderlecht, waar Bram Nuytinck het hele duel op de bank bleef, deelt de koppositie met Oostende en Sint-Truiden.

Juventus mist Khedira
Sami Khedira is niet beschikbaar voor het duel om de Italiaanse Super Cup. De middenvelder en kersverse aanwinst van de Turijnse club heeft een zware hamstringblessure. "De Super Cup haalt hij volgende week zeker niet", bevestigt coach Massimiliano Allegri. "Hij lag er al een tijdje uit en raakt nu opnieuw geblesseerd. Hij deed het goed de laatste tijd. We zijn nu weer een belangrijke speler kwijt."

Fred positief getest
De Braziliaanse voetbalbond CBF heeft bevestigd dat international Fred tijdens het toernooi om de Copa América een positieve dopingtest heeft afgelegd. De middenvelder testte positief op een product dat gebruikt wordt bij de behandeling van hoge bloeddruk, hart- en nierproblemen. CBF benadrukt wel dat Fred het middel vóór het toernooi heeft ingenomen. Sacramento Republic en Gateshead (beide keren 1-0) werden wel verslagen.

Clubicoon FC Groningen overleden
Piet Fransen, clubicoon van FC Groningen, is zondagochtend overleden. Dat heeft de club uit het noorden inmiddels bevestigd. Fransen speelde een groot gedeelte van zijn voetballoopbaan bij GVAV, de voorganger van het huidige FC Groningen. In het seizoen 1966/1967 maakte hij een uitstapje naar Feyenoord. Fransen, die 79 jaar is geworden, heeft zes interlands voor Oranje achter zijn naam staan. Voorafgaand aan het duel om de Johan Cruijff Schaal wordt een minuut stilte in acht genomen. FC Groningen, dat het opneemt tegen PSV, speelt tevens met rouwbanden.

'Maradonny' stopt ermee
Donny de Groot houdt het voor gezien. De 35-jarige spits hangt zijn kicksen aan de wilgen en gaat aan de slag als assistent-trainer van Fortuna Sittard. "Fysiek is het niet meer wat het was. In mijn hoofd wil ik van alles, maar het lichaam wil niet altijd meer mee", zegt hij op de website van de Limburgers. De Groot onderging zijn vuurdoop in het seizoen 1999/2000, toen speelde hij bij FC Utrecht. Vervolgens speelde de spits nog bij RBC Roosendaal, De Graafschap, AEK Larnaca, Newcastle Jets, RKC Waalwijk, Willem II, Sint-Truiden en FC Eindhoven.