Heracles geschokt door brief over icoon: 'Ik werd fysiek en seksueel misbruikt'
Hij overleed op 82-jarige leeftijd

Heracles geschokt door brief over icoon: 'Ik werd fysiek en seksueel misbruikt'

03-08-2015 16:46
3

Heracles Almelo heeft geschokt gereageerd op de uitlatingen van Thandi Mokone-Chase over haar overleden vader Steve Mokone. In een open brief in de New York Times beschrijft ze het clubicoon van Heracles als een 'gewelddadige man', die seksueel misbruik van haar maakte.

'Weinig kan de emotionele littekens doordringen die mijn vader heeft achtergelaten. Ik werd fysiek en seksueel misbruikt, hij wurgde de hond voor mijn neus. Het is vooral storend dat professionele atleten in hun leven werden bewierookt door de maatschappij, terwijl ze als overleden persoon voor de nabestaanden een pijnlijke herinnering zijn', zegt Thandi Mokone.

Ze bespreekt ook het gevangenschap van Mokone tussen 1978 en 1990, voor de mishandeling van zijn ex-vrouw (de moeder van Thandi). Mokone zou haar hebben verblind na een aanval met zuur. Heracles reageert met verbazing op de open brief.

"Ik ben zeer geschrokken door het bericht", reageert Heracles-voorzitter Jan Smit tegenover de NOS. "Het is een ingrijpende zaak, want het zijn vervelende beschuldigingen. We hebben tot het laatst met plezier samengewerkt met Steve. Nu hij overleden is, moet de zaak goed uitgezocht worden na die beschuldigende brief."

De eredivisionist had plannen om in het gerenoveerde stadion een tribune naar hem te vernoemen. Mokone was in de jaren '50 de eerste zwarte voetballer in het Nederlandse voetbal. In maart overleed hij op 82-jarige leeftijd.