Glazen bol: 'Ajax haalt na nek-aan-nek-race landstitel terug naar Amsterdam'

Glazen bol: 'Ajax haalt na nek-aan-nek-race landstitel terug naar Amsterdam'

04-08-2015 12:00
33

Het is bijna weer zover: de Eredivisie! In de aanloop naar de aftrap, komende vrijdag, blikt de VoetbalPrimeur-redactie vooruit. Wie gaat verrassen? Wie wordt kampioen? Wie degradeert? Vandaag is het de beurt aan redacteur Ruben Winkels.

De kampioen: Ajax
Na een jaar in Eindhoven gaat de schaal komend seizoen weer naar Amsterdam. PSV versterkte zich spectaculair deze zomer, maar een vertrek van een sterspeler als Memphis Depay is simpelweg niet op te vangen. Daar gaat Ajax denk ik van profiteren. Ik verwacht een nek-aan-nek-race tot het einde van het seizoen, zeker omdat Feyenoord ook niet uitgevlakt mag worden.

Directe degradant: Excelsior
Wat Excelsior afgelopen jaar deed was knap, maar helaas een incident. Met jongens als Tom van Weert en Luigi Bruins loopt er nog steeds kwaliteit rond op Woudestein. In de strijd tegen degradatie is echter meer nodig en dat gaat de ploeg van Fons Groenendijk lelijk opbreken, denk ik. Excelsior kan zich alleen nog vastklampen aan het feit dat er met De Graafschap en Roda JC kwalitatief gelijkwaardige teams rondlopen in de Eredivisie.

Grootste verrassing: NEC
De recordkampioen van de Jupiler League (101 punten, 100 doelpunten) gaat vriend en vijand versteld doen staan. NEC behield in de zomer zijn belangrijkste spelers en haalde ervaring én een aantal jonge honden binnen. Ernest Faber, die voor het eerst weer op eigen benen staat, gaat de Nijmegenaren denk ik naar het linkerrijtje leiden, net zoals Willem II afgelopen seizoen deed als promovendus.

Grootste tegenvaller: PEC Zwolle
PEC Zwolle kan zijn borst natmaken. De club verraste de laatste jaren met leuk voetbal, resultaten én prijzen, maar komend seizoen verwacht ik dat alles anders is. Mustafa Saymak viel weg met een kruisbandblessure, terwijl Jesper Drost is verkocht aan FC Groningen. Als PEC niet snel een middenvelder haalt, zie ik het somber in. Voorspelling: een plek in de grijze middenmoot.

Lees ook: de Eredivisie-voorspelling van hoofdredacteur Wout Stravers

Ben je het ermee eens? Of juist niet? Laat jouw voorspellingen achter in de comments!

Weet jij het beter? Doe gratis mee aan de poule van VoetbalPrimeur, versla de redactie en win leuke prijzen!