Eredivisie als schoolvoorbeeld: minder zware overtredingen en minder protesten

Eredivisie als schoolvoorbeeld: minder zware overtredingen en minder protesten

04-08-2015 16:31
6

Spelers uit de Eredivisie maken steeds minder zware overtredingen. Dat blijkt uit cijfers uit het vorige seizoen die scheidsrechtersbaas Dick van Egmond dinsdag presenteerde.

"Minder kaarten uitdelen is geen doel op zich, maar het is uiteraard wel een positieve ontwikkeling", aldus Van Egmond tegen Metro. "Het is goed dat de scheidsrechters minder kaarten nodig hebben om een wedstrijd in goede banen te leiden. Ze vertellen me ook dat er tegenwoordig minder zware overtredingen worden gemaakt en er minder heftig wordt geprotesteerd."

Arbiters deelden afgelopen seizoen een stuk minder kaarten uit aan spelers dan het jaar ervoor. In het seizoen 2013-14 werden er nog 1012 gele kaarten uitgedeeld, een jaar later waren dat er 897. Het aantal rode kaarten daalde van 35 naar dertig.

Volgens Van Egmond geeft het aantal verkeerd of niet-gegeven kaarten geen verkeerd beeld van de score. "Het komt elk seizoen voor dat er kaarten onterecht niet worden gegeven. Die kunnen we dus tegen elkaar wegstrepen", concludeert Van Egmond.

Niet alleen de spelers, ook de supporters gedragen zich een stuk beter dan voorheen. Het aantal kwetsende spreekkoren is ook gedaald het afgelopen jaar. "Ik merk dat er veel meer sociale controle is dan vroeger. En als er iets dreigt te gebeuren, grijpen de clubs direct in door er stewards op af te sturen."