Ajax laat zich lelijk verrassen door sluw Rapid en is uitgeschakeld
Amsterdammers redden het niet

04-08-2015 22:02
121

Ajax is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De Amsterdammers knokten zich terug van een achterstand, maar verloren uiteindelijk van Rapid Wien (2-3).

Dat was na het 2-2 gelijkspel van vorige week in Wenen niet voldoende voor Ajax, waardoor de club een flinke domper moet incasseren. Niet alleen in financieel opzicht, maar vooral ook in sportief. Na jarenlang onafgebroken aanwezig te zijn geweest in het miljoenenbal, zal dat dit seizoen niet het geval zijn. En dat terwijl de ploeg van Frank de Boer nog vol goede moed aan de return in Amsterdam was begonnen. De uitgangspositie was na de 2-2 in Wenen namelijk niet ongunstig.

Ajax begon scherp aan de wedstrijd, maar slaagde er niet in om tot echte kansen te komen. Daley Sinkgraven, vorige week nog een van de uitblinkers aan Ajax-zijde, ging na twaalf minuten gruwelijk in de fout. Op de rand van het strafschopgebied verspeelde de middenvelder de bal knullig, waarna de Amsterdamse defensie niet goed stond opgesteld. Ook Mitchell Dijks stond te slapen, waarna de sluwe Robert Beric raak kon koppen: 0-1. Ajax probeerde zich vervolgens te herstellen, maar werd daarbij niet gevaarlijk.

Comeback niets waard
Op slag van rust kreeg de ploeg een nieuwe klap te verwerken. Ditmaal mocht Louis Schaub zomaar het strafschopgebied van Ajax binnen dribbelen, waarna zijn schot via het been van Joël Veltman achter de kansloze Jasper Cillessen verdween. Net als vorige week zochten de ploegen met een 0-2 tussenstand de kleedkamers op. Identiek aan die wedstrijd was dat de thuisploeg vrij snel in de tweede helft terug in de wedstrijd keerde. Arek Milik volleerde knap raak uit een fraaie voorzet van de bedrijvige Dijks en bracht de spanning terug in de wedstrijd.

Ajax zette aan en drukte Rapid ver terug. Een kwartier voor tijd resulteerde dat in de verlossende gelijkmaker van invaller Nemanja Gudelj, die na goed werk van de eveneens ingevallen Yaya Sanogo fraai raak schoot. De Arena maakte zich op voor een spannende slotfase, maar het was Rapid dat uit de eerste de beste kans in de tweede helft gelijk genadeloos toesloeg. Opnieuw was het Schaub die Ajax met een hard schot in rouw dompelde en het stadion stil kreeg: 2-3.