Slordig Ajax rouwt na pijnlijke CL-uitschakeling: We waren veel beter
Jongeling liet zich meeslepen

Slordig Ajax rouwt na pijnlijke CL-uitschakeling: "We waren veel beter"

05-08-2015 06:30
44

Heel Amsterdam wist het direct na de 2-2 zeker: Ajax gaat Rapid Wien verslaan en de volgende ronde van de Champions League halen. De ArenA barste uit zijn voegen en de hoop keerde terug, maar de vreugde was van korte duur. Jaïro Riedewald kon de nederlaag na afloop nog amper bevatten.

Jurre de Ruiter
AMSTERDAM

Ajax speelde dinsdag de belangrijkste wedstrijd van het jaar, maar leverde toch een opmerkelijk slordige eerste helft af. Riedewald wilde echter niet te kritisch zijn. "Twee aanvallen, twee kansen, twee doelpunten. Dat was het beeld van de eerste helft", zei hij na afloop tegen VoetbalPrimeur. "Wij speelden constant op hun helft, combineerden en zochten de aanval. Alleen in de laatste fase lukte het vaak net niet helemaal om gevaarlijk te worden."

"Maar zij kwamen niet aan voetballen toe, we hadden ze eigenlijk bij de keel", vervolgde Riedewald in de mixed zone. "Maar zij komen twee keer bij de goal en het staat 0-2. Dat zijn dan de details... Misschien misten we op die momenten een stukje scherpte. Of het ook gemakzucht was? Nee, dat denk ik niet. We weten immers allemaal waarvoor we spelen."

"Dat is geen excuus"
Frank de Boer stuurde het jongste Ajax ooit de wei in, maar daar wilde de achttienjarige verdediger zich niet achter verschuilen. "Ik denk dat dat geen excuus is. Slordig zijn in balverlies komt niet door een gebrek aan ervaring, iedereen kan gewoon voetballen natuurlijk. Het is moeilijk te omschrijven waar het dan aan ligt, het zijn kleine dingetjes. Jij noemt het slordigheidjes, ik noem het details. Twee keer voor de goal, 0-2. Dat is gewoon balen."

Ajax knokte zich in de tweede helft terug, maar de vreugde was van korte duur. "Het was een mooi doelpunt van Nemanja, goed geschoten uit de tweede lijn. Het publiek ging er achter staan, geloofde er weer in", aldus Riedewald, die zich misschien enigszins liet meeslepen. "Misschien moeten wij op zo'n moment rustiger blijven. Er giert dan zoveel adrenaline door je lichaam. Dan moet je het doelpunt opzij zetten, door met waar we mee bezig waren en op zoek naar de 3-2."

"We waren veel beter"
Dat lukte echter niet, met de fatale 2-3 als gevolg. "Ik denk dat we iets te gehaast gingen voetballen, we kwamen allemaal iets te laat in de duels en toen viel de bal in het netje." Of een routinier als John Heitinga Ajax op dat moment wel bij de les had kunnen houden, weet Riedewald niet. "Heitinga heeft natuurlijk de ervaring in Europa, maar dat is achteraf makkelijk om te zeggen. De bal moet op de bepalende momenten gewoon net goed vallen."

"Het is gewoon zonde dat we nu uitgeschakeld zijn", besloot Riedewald balend tegen deze site. "Het had niet gehoeven, we waren veel beter. We voetbalden beter, waren fel in de duels. Misschien zijn zij vier keer voor de goal geweest en ze hebben drie keer gescoord. Wij zijn constant op hun helft geweest en scoren twee keer..."