'Wist niet wat me overkwam, maar stond voor de harde kern van Ajax te juichen'

'Wist niet wat me overkwam, maar stond voor de harde kern van Ajax te juichen'

27-08-2015 19:30
2

Alfons Groenendijk, trainer van Excelsior, zal het duel tussen Ajax en ADO Den Haag van augustus 1986 niet zo snel meer vergeten. Destijds kwam hij uit voor het toenmalige FC Den Haag, dat met 2-3 won van hun aartsrivaal.

Bij de Amsterdammers deden onder meer Marco van Basten en Frank Rijkaard mee. Toenmalig trainer Johan Cruijff zag de Haagse ploeg halverwege de eerste helf op voorsprong komen. Groenendijk kopte de bal vanuit een voorzet raak. "Ik kwam in de zestien, zag 'm komen en kopte 'm zo achter Stanley Menzo. Gewoon een prachtige goal, haha. Ik was verbijsterd, want ik maakte nooit een doelpunt met mijn hoofd", blikt hij terug met het Algemeen Dagblad.

"Ik was in trance. Pure euforie. Ik wist amper wat me overkwam. Tot medespeler Heini Otto naar me toe kwam, me daar weghaalde en riep: 'Fons, je staat voor het verkeerde vak te juichen!' Stond ik voor de harde kern van Ajax. Toen landde ik weer op aarde", gaat Groenendijk verder.

Aankomende zondag staat het duel tussen Ajax en ADO Den Haag weer op de rol. De ploeg van trainer Frank de Boer leed tot dusver nog geen puntverlies. Het kreeg zelfs nog geen enkel doelpunt tegen. ADO kent ook een prima start. Na drie duels staan de mannen van Fraser op de zesde plek.