AZ maakt nederlaag knap onschadelijk en plaatst zich voor de Europa League

27-08-2015 21:53
36

Het geduld van AZ werd donderdagavond flink op de proef gesteld. De Alkmaarders móesten op eigen veld winnen tegen Astra Giurgiu, aangezien de heenwedstrijd in een 3-2 zege voor de Roemenen eindigde. Lang vormde Silviu Lung, doelman van Astra, een sta-in-de-weg, maar in de slotfase ging de doelman toch flink in de fout. AZ zegevierde met 2-0.

Jeffrey Gouweleeuw speelde donderdagavond tevens zijn honderdste officiële duel namens de Alkmaarders. AZ zette vanaf de beginfase al druk op de Roemenen, omdat een doelpunt noodzakelijk was om de Europese droom in leven te houden. Lang leek het erop dat AZ niet kreeg wat het verdiende. De Alkmaarders kregen de nodige kansen, maar Lung verrichtte de ene na de andere fraaie redding.

Ook na de thee was het AZ dat het initiatief nam. Maar Lung bleef doen waarvoor hij betaald wordt: reddingen maken. Pas diep in de tweede helft kreeg de ploeg van trainer John van den Brom loon naar werken. Tien minuten voor tijd was het verdediger Jop van der Linden die vanaf rechts een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied nam. De bal leek houdbaar, maar Lung blunderde enorm: 1-0.

Vijf minuten voor tijd gooide spits Robert Mühren het duel op slot, door na een assist van Muammer Tankovic de doelman te passeren. Vervolgens was het voor hem een koud kunstje om de bal binnen te prikken. De wedstrijd leek te ontaarden in een matpartij, aangezien de Roemenen de aanstaande nederlaag maar moeilijk konden verkroppen. Maar niets of niemand neemt AZ de plaatsing voor de Europa League nog af en de Alkmaarders krijgen vrijdag te horen bij wie het in de poule zit.