Vijf dingen die je moet weten over de mega-aankoop van Manchester United

Vijf dingen die je moet weten over de mega-aankoop van Manchester United

31-08-2015 18:20
7

Manchester United is bereid om vijftig miljoen euro neer te leggen voor een speler waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Het gaat om het negentienjarige wonderkind Anthony Martial. Wij stellen hem even voor.

1. Het is snel gegaan met de transferwaarde van Martial. In 2013 betaalde Monaco rond de vier miljoen euro om de spits los te weken bij Olympique Lyon. Dankzij zijn prestaties bij de Franse jeugdelftallen begon hij al een goede reputatie te vergaren, maar het bedrag dat Monaco voor hem over had, werd als een risico gezien. Dit aangezien hij nog niets had laten zien op professioneel niveau. Inmiddels is hij meer dan tien keer dat bedrag waard.

2. Hij is een spits, maar voor vijftig miljoen euro is hij verre van een garantie voor doelpunten. Martial heeft de bal acht keer in het netje gelegd in Ligue 1 afgelopen seizoen, waarmee hij één op vier liep. In de Champions League scoorde hij helemaal niet. In zijn totale loopbaan heeft hij officieel dertien goals gemaakt, wat neerkomt op ongeveer vier miljoen euro per doelpunt dat United voor hem betaalt.

3. En als hij dan scoort, of in ieder geval denkt te scoren, dan wil hij het weten ook. Zo miste het Manchester United-doelwit eens voor open goal bij AS Monaco. In plaats van ter aarde te storten uit gêne, rende hij weg om zijn 'goal' te vieren. Hij had er blijkbaar geen rekening mee gehouden dat de bal nog naast kon gaan.

4. Hij is slechts negentien jaar, toch besloot bondscoach Didier Deschamps Martial op te roepen voor de Franse selectie. Hij is geselecteerd voor de oefeninterlands tegen Portugal en Servië. Aangezien Deschamps kan kiezen uit aanvallers als Karim Benzema, Antoine Griezmann en Olivier Giroud, kun je de selectie van Martial als een enorm compliment beschouwen.

5. De vergelijking met Thierry Henry is snel gemaakt. Een jonge, Franse aanvaller in dienst van Monaco die rechtsbenig is en van links komt. Daar houdt de vergelijking niet op. Martial is ook een begenadigd dribbelaar die ongekend snel is. Het is te begrijpen dat Monaco-trainer Leonardo Jardim hem uit de spits haalde en op de vleugel heeft gezet. De vraag is dan wel: is Martial een bedreiging voor Memphis Depay?