Blind legt 'status aparte' van topscorer in waagschaal en is duidelijk over De Jong

Blind legt 'status aparte' van topscorer in waagschaal en is duidelijk over De Jong

31-08-2015 18:58
3

Robin van Persie moest zijn aanvoerdersband afstaan aan Arjen Robben en ook zijn onaantastbare status in Oranje ligt in de waagschaal. Danny Blind lijkt een plek op de bank in gedachten te hebben voor de spits.

Het Nederlands elftal speelt donderdag tegen IJsland en drie dagen later tegen Turkije, twee kwalificatieduels die gewonnen móeten worden. "Ik heb de opstelling nog niet bekendgemaakt tegenover de jongens", zei Blind op het toelichtende persmoment volgens Voetbal International. "Morgen trainen we met een partijvorm en dan maak ik de opstelling bekend aan de spelers. Ik geef nu geen antwoord op vragen over wie er wel of niet in de basis staan."

Tussen de regels door liet de nieuwe bondscoach echter wel merken dat Van Persie nergens op hoeft te rekenen. "Het is niet positief dat hij heel weinig in de basis gestaan heeft. Dat is niet voldoende", vervolgt Blind, die koos voor veel vers bloed in zijn keurkorps. "Per weekend bekijk ik twintig wedstrijden en ik zie oudere spelers bijna wekelijks fouten maken. Dan kun je wel routine hebben, maar dan kun je de druk niet aan. En ik heb in mijn basiself hoe dan ook genoeg ervaring, want het is duidelijk dat Tete en Riedewald niet allebei zullen starten."

Een ervaren speler die niet is opgeroepen, is Nigel de Jong. "Ik heb me afgevraagd wanneer ik hem zou willen gebruiken en dat is hooguit op een eindtoernooi", is Blind duidelijk. "Ik dacht: misschien heb ik hem een kwartier voor tijd nodig tijdens Turkije-uit, maar dan wil ik juist liever van de goal áf spelen. Dat kunnen anderen beter." En over zoon Daley Blind: "Het is een puzzel waar ik hem ga opstellen. Hij is een belangrijke speler aan het worden."