EK verder weg dan ooit voor Oranje na dramatische avond in Amsterdam

EK verder weg dan ooit voor Oranje na dramatische avond in Amsterdam

03-09-2015 22:35
61

Nederland moet er ernstig rekening mee houden dat het komende zomer niet deelneemt aan het EK in Frankrijk. De ploeg van de nieuwe bondscoach Danny Blind speelde ruim een helft met een man minder na de rode kaart van Bruno Martins Indi en ging uiteindelijk onderuit: 0-1.

Yorick Hokke
AMSTERDAM

Dat de vuurdoop van Blind als Oranje-bondscoach geen geruisloze zou worden, was vooraf al duidelijk. De opvolger van de via de achterdeur vertrokken Guus Hiddink wist dat zijn ploeg móest winnen van IJsland om de kansen voor plaatsing voor het EK in Frankrijk in eigen hand te houden. Blind baarde direct opzien door onder meer de jonge Ajacieden Kenny Tete en Jaïro Riedewald te selecteren, maar hij liet het tweetal desondanks niet starten. De keuzeheer koos uiteindelijk toch voor de ervaring van Gregory van der Wiel op de rechtsbackpositie en liet niet Vurnon Anita, maar Davy Klaassen als controlerende middenvelder beginnen. Bruno Martins Indi vormde een verdedigingsduo met voormalig Feyenoord-maatje Stefan de Vrij, terwijl Daley Blind als linksback fungeerde. Robin van Persie, die zijn aanvoerdersband moest afstaan aan Arjen Robben, begon op de bank.

Robben
Nederland kende een aardig begin in de goed gevulde Amsterdam Arena, maar de eerste grote mogelijkheid was voor IJsland. Oranje slaagde er niet goed in om de bal uit het eigen strafschopgebied te krijgen, waarna Jón Dadi Bödvarsson voor open doel vergat om het beslissende zetje te geven. Nadat Oranje van de schrik was bekomen trok de ploeg van Blind langzaam het initiatief naar zich toe. De bedrijvige Wesley Sneijder zag zijn schot ternauwernood worden geblokt, terwijl Robben met een vrije trap rakelings het doel miste. Diezelfde Robben zorgde na een half uur voor een mokerslag door zich geblesseerd te laten wisselen door Luciano Narsingh. De pas net weer fitte Bayern München-ster kampte met liesklachten.

Amper een minuut later kreeg Oranje nóg een tik te verwerken. Na een ogenschijnlijk onschuldig duel met Kolbeinn Sigthórsson kreeg Martins Indi tot verbijstering van alle Oranje-fans de rode kaart voorgeschoteld van scheidsrechter Milorad Mazic. Later bleek Martins Indi een tik te hebben uitgedeeld aan de oud-Ajacied. Klaas-Jan Huntelaar, die kort na het uitvallen van Robben nog een teenlengte tekort kwam bij een voorzet van Memphis, bleek het slachtoffer van de plotselinge numerieke minderheid. Bondscoach Blind haalde de spits al voor rust naar de kant en verdediger Jeffrey Bruma nam zijn plaats in.

Strafschop
Het nieuwe strijdplan kon kort na rust echter alweer de prullenbak in. Gregory van der Wiel haalde in het strafschopgebied op knullige wijze Birkir Bjarnason onderuit, waarna IJsland een strafschop kreeg. Jasper Cillessen zat met zijn vingertoppen nog wel aan de inzet van Gylfi Sigurdsson, maar dat bleek niet voldoende: 0-1. Diezelfde Sigurdsson was luttele minuten later bijna opnieuw trefzeker, maar de paal redde Oranje op dat moment. Met tien man probeerde Oranje op te krabbelen, maar afstandsschoten van Sneijder, Memphis en Narsingh zetten NEC-doelman Hannes Halldórsson niet echt aan het werk. Sterker nog, het waren Johann Berg Gudmundssón (oud-AZ) en opnieuw Sigurdsson die Cillessen van afstand tot twee moeizame reddingen dwongen. Het Nederlandse geloof in een wederopstanding verdampte naarmate de tijd verstreek. Toch waren Wijnaldum, Sneijder en Klaassen er in de slotfase nog dichtbij, maar hun schoten werden gepakt door Halldórsson.

Ook de uitslagen van de concurrenten werken absoluut niet mee voor Nederland. Doordat Tsjechië met 2-1 won van Kazachstan heeft dat land nu liefst zes punten meer. Turkije, dat zondag de volgende Oranje-tegenstander is in Istanbul, speelde met 1-1 gelijk tegen Letland en heeft nu een punt minder dan Nederland. Met nog drie wedstrijden te gaan (waarvan één tegen de Tsjechen) kan Oranje zich geen enkele misstap meer permitteren. IJsland, dat acht punten meer heeft dan Nederland, is door de zege zo goed als zeker geplaatst voor het EK.