EK aan zijden draadje: Dat wordt heel moeilijk, of er moet een wonder gebeuren

EK aan zijden draadje: "Dat wordt heel moeilijk, of er moet een wonder gebeuren"

04-09-2015 06:00
8

Het uitvallen van Arjen Robben, de rode kaart van Bruno Martins Indi en de knullige overtreding van Gregory van der Wiel. Op het moment dat Oranje móest pieken om directe plaatsing voor het EK in eigen hand te houden, ging alles mis wat er mis kon gaan. En dus dreigt er een rampscenario.

Yorick Hokke
AMSTERDAM

Wedden

Meer odds

Onder grote publieke belangstelling sloften de Oranje-spelers na afloop de mixed-zone in de Amsterdam Arena binnen. Schaamte en teleurstelling maakten zich meester van de manschappen van Danny Blind. De gezichten op de grond gericht, elke vorm van oogcontact met gretige journalisten vermijdend. 'Davy, heb je even?' 'Wesley?' Een onmogelijke opgave, zo blijkt al snel. Schoorvoetend werd het vervelendste gedeelte van hun vak dan toch ondergaan. Ook de altijd goedlachse Georginio Wijnaldum en oud-PSV-ploeggenoot Jeffrey Bruma kwamen met een somber gezicht aanlopen.

Bruma begon tegen IJsland op de reservebank, maar mocht al voor rust invallen. Een noodgreep, want na de rode kaart van Martins Indi achtte bondscoach Blind het noodzakelijk om spits Klaas-Jan Huntelaar te wisselen voor een extra verdediger. "We waren nog wel goed voorbereid op deze wedstrijd", blikte Bruma terug tegenover VoetbalPrimeur. "Wij in goeden doen winnen normaal gesproken van IJsland. Dat staat voorop. Dat we hier twee keer van verliezen, daar kun je je vraagtekens bij zetten."

"Bruno zat er heel erg mee"
Wijnaldum zag het uitvallen van Robben en de rode kaart van Martins Indi als breekpunten. "We begonnen goed aan de wedstrijd, maar daarna ging Arjen eruit met een blessure. Ik weet niet hoeveel minuten later die rode kaart viel, maar daarna werd alles anders. Het is natuurlijk wel een mentale tik, als er zo’n speler als Robben uitvalt. Maar we wisten wel dat we gewoon verder moesten, je kunt niet in die teleurstelling blijven hangen."

De rode kaart van Martins Indi zorgde voor veel onbegrip bij Blind. Na een duel met Kolbeinn Sigthórsson maakte de verdediger tweemaal een slaande beweging, waarna hij kon inrukken. "Bruno zat daar heel erg mee", vertelt Wijnaldum. "Of ik er nog met hem over heb gesproken? Nee, ik had het gevoel dat het nog niet het juiste moment was om er met hem over te praten. Bovendien heb ik op dit moment de beelden nog niet gezien."

"Dat zou een schande zijn"
Rechtstreekse plaatsing voor het EK is met nog drie wedstrijden te gaan zo goed als onmogelijk. "Nee, dat wordt heel moeilijk", is Wijnaldum realistisch. "Of er moet een wonder gebeuren. Zondag moet het gebeuren voor ons, maar dat moest het tegen IJsland ook. We moesten deze wedstrijd gewoon niet verliezen. Maar dat is door een samenloop van omstandigheden toch gebeurd. Nu moeten we in ieder geval niet verliezen van Turkije om dat land onder ons te houden."

Mocht Nederland zich uiteindelijk niet plaatsen voor het EK, dan is het land er voor het eerst sinds 1984 niet bij op een Europees eindtoernooi. "Of het een schande zou zijn als we ons uiteindelijk niet plaatsen? Ja, dat denk ik wel", aldus Wijnaldum. Bruma: "Ik neem zulke woorden niet in de mond, nu we midden in de kwalificatie zitten. We moeten onszelf niet naar beneden praten. Als we zondag winnen in Turkije, staan we er weer heel anders voor."