Ook 'The Ice Man' ziet het somber in voor Oranje: Het gaat wel heel snel

Ook 'The Ice Man' ziet het somber in voor Oranje: "Het gaat wel heel snel"

04-09-2015 06:45

In de nadagen van zijn glansrijke carrière lonkt daar plotseling nog een Europees kampioenschap voor Eidur Gudjohnsen. De 36-jarige oude vos verraste donderdag vriend en vijand door met IJsland voor de tweede keer te winnen van Oranje. 

Yorick Hokke
AMSTERDAM

Terwijl enkele leden van de IJslandse selectie naast hun voetbalcarrière nog een extra baan hebben om financieel rond te komen, geldt dat zeker niet voor Eidur Gudjohnsen. De routinier kan over niet al te lange tijd terugkijken op een prachtige loopbaan, die hem langs de mooiste voetbalclubs voerde. Want er zijn niet veel voetballers die de tricots van clubs als PSV, Chelsea, FC Barcelona, AS Monaco en Tottenham Hotspur hebben gedragen. Gudjohnsen heeft dat wel. Wanneer de IJslandse voetballers na de spectaculaire zege op Oranje als helden worden ontvangen door hun nationale journalisten, komt de spits als een van de laatsten de mixed-zone binnenlopen.

Gudjohnsen is de zoon van oud-voetballer Arnór Gudjohnsen, die tussen 1983 en 1990 actief was voor RSC Anderlecht. Zoon Eidur groeide daardoor op in het Belgische Brussegem. En dat verklaart weer waarom de spits nog altijd perfect, accentloos Nederlands spreekt. Zonder problemen staat hij VoetbalPrimeur dan ook te woord. Hoewel Gudjohnsen zelf maar 25 minuten meespeelde, had de spits volop genoten van het optreden van zijn ploeg. "Tegen een team met meer kwaliteiten moet je op een bepaalde manier spelen. Ik denk dat wij heel goed georganiseerd stonden en met ons hart spelen. Dan kom je heel ver. Vooraf had ik denk ik wel getekend voor een punt, maar dit is een mooie bonus."

"Balans weg zonder Robben"
"We wisten dat we in bepaalde momenten van de wedstrijd onder druk zouden komen te staan", vervolgde de spits. "Daar zijn we toch goed mee omgegaan. Een paar momenten zijn uiteindelijk beslissend geweest en dan doel ik natuurlijk op de rode kaart en de penalty. En het uitvallen van Robben, ja. Robben is niet alleen een fantastische voetballer die het verschil kan maken, maar je zag na zijn uitvallen dat de balans een beetje uit het team verdween. Hij is nog altijd de beste speler van Nederland, dus het is nogal wat als zo iemand dan uitvalt. Bovendien is hij de aanvoerder."

De magere prestaties van Oranje in de EK-kwalificatie staan in schril contrast met de prestaties die de ploeg op het laatste WK in Brazilië leverde. Dat ziet ook Gudjohnsen. "Het gaat wel heel snel. Na het WK zat er misschien wat vermoeidheid in de groep en dan is recentelijk natuurlijk ook nog die trainerswissel geweest. Of die dip lang zal duren, dat betwijfel ik echter. Nederland staat er namelijk bekend om dat het veel talenten voortbrengt en dat er veel jonge spelers doorstromen naar het eerste elftal. Maar het ziet er in deze kwalificatiegroep wel somber uit, dat is zo."

"Zo oud ben ik toch niet?"
Met nog drie wedstrijden te gaan heeft IJsland een voorsprong van acht punten op Nederland. Omdat ook de nummer twee van de groep uiteindelijk naar het EK gaat, lijkt het niet meer mis te kunnen voor de ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck. "Ik wil uitkijken met dat soort uitspraken, want wat dat betreft zijn we nog onervaren", aldus Gudjohnsen. "Het is ons nog nooit gelukt om ons te plaatsen voor een EK of WK, dus aan ons de taak om dat nu wel te doen." En dus kan de routinier mogelijk nog een prachtig nieuw hoofdstuk toevoegen aan zijn carrière. En dat op zijn leeftijd. "Nou! Zo oud ben ik toch niet?!", besluit The Ice Man grijnzend.