De mogelijke tegenstanders van Oranje in de play-offs

De mogelijke tegenstanders van Oranje in de play-offs

04-09-2015 12:00
12

Na de ontluisterende nederlaag tegen IJsland moet Oranje alle zeilen bijzetten om überhaupt nog de play-offs te kunnen halen. Maar welke landen kan het Nederlands elftal daarin tegenkomen? VoetbalPrimeur.nl zet het op een rij.

Maanden geleden zouden we nog lachen als je zou stellen dat Nederland in deze poule via de play-offs kwalificatie voor het EK zou moeten afdwingen. Inmiddels is het echter het hoogst haalbare voor de mannen van Danny Blind. Alleen een wonder zou Oranje nog voorbij Tsjechië kunnen helpen, maar met een achterstand van zes punten lijkt dat niet reëel.

Als het Nederland wel lukt om Turkije onder zich te houden, volgt in november deelname aan de play-offs. Voor de beste nummer drie is overigens nog een EK-ticket weggelegd, maar daarvoor lijkt Oranje niet meer in aanmerking te komen. Wie dan de mogelijke tegenstanders zijn? 

Uiteindelijk wordt na de eerste ronde een ranglijst opgemaakt van alle landen die als derde eindigen in hun groep. Hiervoor tellen alleen de onderlinge resultaten van de top-5 per groep mee. De beste nummer drie is rechtstreeks geplaatst voor het eindtoernooi. De andere nummers drie in de ranglijst strijden na loting - met vermoedelijk een geplaatste status voor Oranje - tegen elkaar voor de laatste beschikbare plaatsen voor het EK.

Albanië is op dit moment de beste nummer drie en op basis van de huidige standen zijn dit de andere nummers drie:

Noorwegen en Rusland behoren dus wellicht tot de mogelijke tegenstanders, landen die het Oranje in deze vorm echt niet 1, 2, 3 aan de kant zet. In de komende drie wedstrijden kan echter nog een hoop gebeuren. België zou bijvoorbeeld nog naar de derde plek kunnen zaken, daar Israël slechts twee punten minder heeft.

Ook Spanje zou nog als nummer drie kunnen eindigen. De huidig Europees kampioen staat nu tweede en heeft slechts drie punten meer dan Oekraïne. Duitsland staat eveneens tweede en verdedigt een voorsprong van slechts twee punten op Schotland; Italië en Kroatië hebben maar twee punten meer dan Noorwegen; Portugal is eveneens nog lang niet zeker van een plek bij de beste twee.

Wel heeft Nederland een geplaatste status bij de loting. De acht landen worden op basis van de UEFA-ranking in twee potten verdeeld. Oranje is nu de nummer vier van Europa en dus staat een plek in pot 1 wel vast. Een land als Rusland lijkt daarentegen in pot 2 te eindigen. De loting vindt plaats op 18 oktober, de wedstrijden worden gespeeld op 12/13/14 november en 15/16/17 november.