Seedorf: 'Denk je dat twee genoeg is? Kijk, Nigel de Jong is niet opgeroepen'

Seedorf: 'Denk je dat twee genoeg is? Kijk, Nigel de Jong is niet opgeroepen'

05-09-2015 07:00
25

Clarence Seedorf denkt dat talenten in Nederland te snel veel verantwoordelijkheid moeten dragen. In zijn ogen is er een gebrek aan ervaren spelers. Dat zegt hij in een interview met VoetbalPrimeur.

Wout Stravers
AMSTERDAM

Seedorf is in Nederland voor de benefietwedstrijd die hij zaterdag in Alkmaar organiseert. Hij maakt in de aanloop naar dat duel tijd vrij voor VoetbalPrimeur. Seedorf verbaast zich niet zozeer over het niveau in Nederland, maar wel aan het gebrek aan oude spelers. Aan spelers die de talenten uit de wind houden.

Denk je dat de druk op jonge spelers nu groter is dan in de tijd dat jij doorbrak?
Seedorf: "Of het met druk te maken heeft, weet ik niet. Maar jonge jongens hebben in Nederland geen tussenfase meer. Ze krijgen te snel de verantwoordelijkheid om een elftal te dragen. Dat kan allemaal wanneer het goed gaat, als er gewonnen wordt. Maar als het slecht gaat tellen andere dingen. Dat heb je donderdag bij Oranje kunnen zien. Dan worden de jonge jongens niet meer beschermd."

Oranje had met Robben en Sneijder wel ervaring op het veld, toch?
"Denk je dat twee ervaren spelers genoeg is? Kijk, Nigel de Jong is niet opgeroepen, Huntelaar stond al vroeg niet meer op het veld en Memphis is internationaal gezien onervaren. Dan heb je misschien De Vrij en Van der Wiel nog, die inmiddels zijn jaartjes heeft meegepakt. Maar zijn dit dragende spelers? Het gaat om alles, ook om het karakter van spelers. Dat maakt ervaring."

"Talenten gaan sneller naar het buitenland. Dat is iets wat je moeilijk tegen kunt houden. Maar je moet, zeker in de Nederlandse competitie, zorgen dat er ervaren jongens zijn in een ploeg. Sommige talenten zijn heel vroeg volwassen, die kunnen het aan. Maar er zijn er ook heel veel die dat niet zijn."

Bij de Suriprofs heb je met Ricardo Kishna gespeeld, die vroeg naar het buitenland is vertrokken. Wat adviseer jij zo'n speler?
"Als je vroeg naar het buitenland gaat, moet je je verantwoordelijkheid nemen. Of het een goede of slechte keuze is, vind ik moeilijk te zeggen. Dat is voor mij niet in te schatten. Als het vanwege het geld is, is het waarschijnlijk de verkeerde keuze. Ik ben als speler nooit ergens heengegaan waar ik ambitie miste. Er moest wat te bereiken zijn."

In deel 1 van het interview praat Seedorf over de sterren die zich zaterdag in Alkmaar melden