Ik ben niet gek, ik weet dat de dood me op de hielen zit

"Ik ben niet gek, ik weet dat de dood me op de hielen zit"

04-09-2015 19:22
3

Fernando Ricksen lijdt al bijna twee jaar aan de ongeneeslijke spierziekte ALS. De oud-voetballer merkt dat zijn gezondheid achteruit gaat, maar weigert zijn ogen te sluiten voor de mooie dingen in het leven. "Ik ben nog niet klaar met het leven. Maar als de dood komt, dan komt-ie."

Tijdens een interview met het Algemeen Dagblad wijst Ricksen naar zijn handen. "Kijk, mijn vingers trekken helemaal krom, de spierkracht is bijna weg. Het snijden van een stukje vlees lukt niet meer. Natuurlijk gruwel ik van de gedachte dat ik op een gegeven moment zal zijn veroordeeld tot een rolstoel en dat mijn vrouw Veronika me zal moeten verschonen, maar me daarover opwinden heeft geen zin. Dat kost me namelijk de energie die ik nodig heb voor de dingen die ik nog wel kan."

Ricksen geniet nog volop van de dingen die hij wel kan, zoals bijvoorbeeld op vakantie gaan naar Spanje. "Ik ben niet gek, weet dat de dood me op de hielen zit. Omdat ik een agressieve vorm van ALS heb, dachten veel mensen - ook zogenoemde kenners - dat ik er allang niet meer zou zijn. Maar zie, ik ben er nog steeds. Ik blijf knokken. Dat ben ik vooral verplicht aan mijn driejarige dochtertje Isabella. Voor haar moet ik sterk zijn, mag ik niet depressief worden. Blijf altijd lachen, blijf doorgaan. Dat is de boodschap die ik haar wil meegeven."

Bang voor de dood is de oud-international absoluut niet. "Totaal niet. Ik heb schijt aan de dood, sta er heel nuchter in. Als het gebeurt, dan gebeurt het. Maar zolang ik er ben, probeer ik zoveel mogelijk uit het leven te halen."