Cruijff antwoordt op De Boer en noemt tweetal: Dat is mijn voetbal niet

Cruijff antwoordt op De Boer en noemt tweetal: "Dat is mijn voetbal niet"

03-10-2015 07:30
11

Johan Cruijff maakt zich zorgen over de staat waarin het Nederlandse voetbal verkeert. De legendarische nummer 14 noemt het spel 'niet attractief genoeg'. Daarnaast geeft hij Ajax-trainer Frank de Boer advies. De oefenmeester zou een voorbeeld moeten nemen aan enkele 'grote' collega's.

"Als je ziet hoe Pep Guardiola en Ronald Koeman, die ook een aantal jaar bij mij hebben gespeeld, het doen. En hoe Frank Rijkaard het deed. Dat zijn duidelijke vingerwijzingen in welke richting je het zou moeten zoeken. Het is niet een bal terugspelen op de keeper en dan een lange haal: dat is mijn voetbal niet", zegt Cruijff in De Telegraaf.

"Als je mijn denk- en speelwijze kent, ook die van mijn opvolgers, moet dat anders. Het zijn bijna altijd middenvelders die trainer worden en extreem goed worden. Of dat nou Rijkaard, Koeman of Guardiola is. Dat zijn mensen die als spelers op het middenveld dingen organiseerden en nu spelers beter maken door ze het maximale te laten beheersen. Dat is de basis van het spel dat ik voor ogen heb."

Cruijff doelt in zijn relaas niet alleen op Ajax. "Maar op het totale Nederlandse voetbal dat te weinig biedt. Ballen worden te veel teruggespeeld, er wordt niet vooruit verdedigd en ga zo maar door. Dat was altijd de basis van ons voetbal." Cruijff vindt dat Nederlandse clubs met meer durf moeten spelen. "Iedereen die me kent, weet dat ik van aanvallend voetbal houd. Als je agressief wilt voetballen, moet je vooruit en niet achteruit lopen. Dat laatste gebeurt over het algemeen in het Nederlandse voetbal. Er komen dus dingen naar voren die ver van mijn ideeën over voetbal staan. Dat is het domineren van het middenveld, het domineren van de bal."