Ajax eigent zich Bazoer toe: We moesten er van alles aan verbeteren

Ajax eigent zich Bazoer toe: "We moesten er van alles aan verbeteren"

03-10-2015 15:11
25

Onverstandig, zo vindt Ajax de kritiek van Marco van Basten op de fluwelen revolutie van Johan Cruijff. De oud-spits heeft echter wel wat teweeg gebracht in Amsterdam.

Ruben Jongkind, trainer en één van de schrijvers van het Plan Cruijff, verdedigt de Ajax-opleiding zaterdag in de Volkskrant. Hij vindt het 'gevaarlijk' dat Van Basten onder meer zei dat talenten niet worden opgeleid, maar worden geboren. "In de voetballerij gaat het zelden om pure inhoud, maar vooral om wie er wat zegt", countert Jongkind.

"Alle argumenten van oud-topspelers als Van Basten worden klakkeloos geloofd, maar het trainen van een eerste elftal is iets fundamenteel anders dan het opleiden van talent."

Ook klonk er kritiek op het feit dat Ajax veel talenten uit andere opleidingen wegplukt, zoals Riechedly Bazoer (PSV). Jongkind: "Bazoer kwam op zijn zestiende van PSV. Op alle onderdelen moest er van alles verbeteren om een meerwaarde te kunnen zijn bij Ajax 1. De laatste dertig procent is toegevoegd. Je kunt niet zeggen: hij is honderd procent revolutie. Je kunt ook niet zeggen dat hij nul procent is."