Openbaar Ministerie gaat boekje te buiten: 'Vasthouden Ajax-fans onrechtmatig'

Openbaar Ministerie gaat boekje te buiten: 'Vasthouden Ajax-fans onrechtmatig'

05-10-2015 14:25
14

Het vasthouden van de Ajax-supporters vanwege het relletje voor de topper tegen PSV is onrechtmatig. Dat zegt strafrechtadvocaat Christian Visser maandag op Twitter. 'Voor lokaalvredebreuk is in verzekering stellen niet mogelijk.'

Boze fans wilden aandacht vragen voor het nog altijd ontbreken van een supportershome. Daarvoor verstoorden ze een besloten bijeenkomst op sportpark De Toekomst. Toen de supporters weigerden de kantine te verlaten, werd de politie ingeschakeld. Ze zijn aangehouden op grond van huisvredebreuk, het verstoren van de openbare orde en openlijke geweldpleging.

'De openlijke geweldpleging tegen goederen heeft het OM er bij verzonnen om supporters langer vast te houden', stelt Vissers, die regelmatig optreedt als advocaat van voetbalsupporters. 'Het is onbestaanbaar dat er tegen alle 126 supporters een verdenking bestaat van openlijke geweldpleging tegen het hek.' De politie liet eerder op de dag weten een deel van de fans nog 'dagen' vast te willen houden.

Het supportershome van Ajax brandde in januari af. De gemeente Amsterdam sprak eerder nog uit voor het einde van het jaar een nieuwe plek te willen realiseren, maar daar kwam tot dusver niets van terecht.