Veltman houdt gemoederen bezig: Als je rustig op het bankje ligt, denk je dat

Veltman houdt gemoederen bezig: "Als je rustig op het bankje ligt, denk je dat"

06-10-2015 07:03
5

De tackle van Joël Veltman op Joshua Brenet, waarna Ajax afgelopen zondag de 1-1 scoorde tegen PSV, houdt de gemoederen twee dagen later nog altijd bezig. In het Algemeen Dagblad geven kenners hun mening.

Brenet zelf vond de 'tackle met twee benen niet kunnen', terwijl Veltman zei dat hij 'een beetje te laat was'. "Mannelijk voetbal mag, benen breken niet", zegt Rinus Israël in het dagblad. In dit geval vond de oud-verdediger het vooral een gevalletje 'mannelijk voetbal'.

"Zo'n overtreding van Veltman blijft een risico. Het kan slecht aflopen. Maar volgens mij kon het net. En die discussie over mannelijk voetbal? Momenten als deze zijn cruciaal in een wedstrijd", vindt Israël. Volgens analist Jan van Halst was het een tackle 'in grijs gebied'.

"Daarom is het ook goed dat er nu discussie ontstaat na deze tackle", zegt Van Halst. "Ik ben absoluut een voorstander van mannelijker, harder voetbal. Korter dekken. Deze tackle past wel in dat plaatje. Maar het blijft inderdaad altijd een grijs gebied. Eén tackle kun je nooit als standaardnorm nemen. De omstandigheden zijn altijd anders. Wat mij opvalt: ook nu was de tackle op een verdediger. Aanvallers springen vaak slimmer op. Dan ontstaat er nooit discussie. Dat was toen met PSV'er Hector Moreno ook zo."

Oud-arbiter Dick Jol had gemengde gevoelens. "Weet je, als je rustig thuis op het bankje ligt, denk je: duidelijke overtreding waarvoor je altijd moet fluiten. Maar het lastige is: hij raakt inderdaad óók de bal. Als scheidsrechter zit je in de emotie van de wedstrijd. Het tempo was hoog, daar wil je ook in mee."