Bazoer-keuze wekt verbazing: Bondscoach moet spelers in vorm selecteren

Bazoer-keuze wekt verbazing: "Bondscoach moet spelers in vorm selecteren"

06-10-2015 08:14
22

Riechedly Bazoer werd door bondscoach Danny Blind bij Oranje gehaald. Dat deed enkele wenkbrauwen fronzen, want PSV'er Jorrit Hendrix is de man in vorm en kreeg geen uitnodiging van de bondscoach. Hendrix onderstreepte zondag zijn goede vorm in de Eredivisie-topper tussen Ajax en PSV.

"Als je simpel naar de wedstrijd kijkt, dan scoorde Hendrix duidelijk een paar punten hoger dan Bazoer. Maar dat is ook een momentopname", zegt Twan Scheepers in De Telegraaf. Hij werkte als assistent-trainer in de jeugdopleiding van PSV samen met Bazoer en Hendrix. "Ze staken er alle twee bovenuit. Het zijn gelijkwaardig grote talenten."

Willy van de Kerkhof had Hendrix in Oranje verwacht en Bazoer niet. "Ik vind dat de bondscoach voor deze belangrijke interlands spelers moet selecteren die goed in vorm zijn en dat is Hendrix meer dan Bazoer. Ik vind het heel leuk om naar Hendrix te kijken, omdat ik mezelf in hem herken. De kracht van Hendrix is dat hij een goed gevoel voor de positie heeft, altijd aanspeelbaar is en precies weet wat hij wel en niet kan. Hij is ook een goede balafpakker, die weet wanneer hij de bal moet inleveren bij de meer creatieve mensen."

Voetbalanalyticus Jan van Halst deelt de mening van Van den Kerkhof. "Ik vind dat de bondscoach net zo goed Hendrix als vervanger van Klaassen had kunnen oproepen. Bazoer en hij ontlopen elkaar niet veel en Hendrix heeft wat meer ervaring, onder meer in de Champions League." Van Halst had ook een puntje van kritiek op de PSV'er. "Er mag wat meer gif bij wat mij betreft. Dat moet hij zien te ontwikkelen zonder dat ’ideale schoonzoon-imago’ kwijt te raken. Dat hadden vroeger Van Basten en Bosman ook. Die zagen eruit als de ideale schoonzonen, maar konden in het veld keihard en zelfs gemeen zijn."

"Hij heeft er een tijd tegenaan gehangen, maar ik beschouw hem nu echt als een basisspeler. Hendrix moet wel leren zich nog meer te laten gelden, ook verbaal, en te leren zelf meer initiatief te nemen", aldus Van Halst. "Daarvoor heeft hij een ideale leermeester in de vorm van Andres Guardado. Aan zijn hand zal hij zich nog verder gaan ontwikkelen de komende tijd."