Blind heeft Nederlandse spion in Kazachstan: Dan moet Oranje zich rot schamen

Blind heeft Nederlandse spion in Kazachstan: "Dan moet Oranje zich rot schamen"

08-10-2015 11:03
14

Danny Blind gaat vrijdag in Kazachstan een kop koffie drinken met Raymond Atteveld. De voormalig trainer van onder meer Roda JC en ADO Den Haag werkt al enige tijd als trainer van FC Kairat Almaty en kan de bondscoach van Oranje van flink wat informatie voorzien over de aanstaande opponent in de EK-kwalificatiereeks. 

Vier spelers uit de Kazachstaanse selectie trainen dagelijks bij Kairat Almaty onder Atteveld. De Nederlandse oefenmeester werkt sinds 2013 bij de club uit het zuidoosten van Kazachstan. "Als je de trainerscursus volgt, denk je niet: ik wil ooit coach in Kazachstan worden. Maar dit kwam zo op mijn pad", vertelt hij aan De Telegraaf. "Het runnen van de club was een mooie uitdaging en het gaat eigenlijk heel goed."

Het voetbal in Kazachstan is volgens Atteveld in opkomst. "De ervaring die FC Kairat in de Europa League opdeed en Astana nu in de Champions League opdoet, helpt het land vooruit", vertelt hij. Toch moet Oranje gewoon winnen in Astana, denkt hij. "Als de nummer 14 van de FIFA-ranking niet wint van de nummer 142 moet die zich rot schamen. Wanneer Nederland inspeelt op het statische centrum van de verdediging en het baltempo hoog houdt, komt het goed."

"Nederland moet oppassen voor de counter, want Kazachstan zal het compact willen maken en heeft voorin aan de zijkanten een aantal snelle", vervolgt hij. "Fysiek zijn de spelers heel sterk, waardoor de spelhervattingen ook heel gevaarlijk zijn. Dat hebben we bij de 0-1 in Amsterdam wel kunnen zien", aldus Atteveld, die voor één specifieke speler waarschuwt. "Bauyrzhan Islamkhan. Hij komt voor FC Kairat uit en staat in het nationale elftal vaak aan het begin van een gevaarlijke counter."