Nederlandse hoop op 'Turkse bibbers': Dat tijdstip kan een nadeel zijn

Nederlandse hoop op 'Turkse bibbers': "Dat tijdstip kan een nadeel zijn"

08-10-2015 14:30

Nu Nederland op het punt van uitschakeling in de strijd om plaatsing voor het EK 2016, moet de ploeg van bondscoach Danny Blind hoop putten uit de kleine dingen. Pierre van Hooijdonk spreekt in het Algemeen Dagblad over de nervositeit van de Turken.

"In Nederland proberen we die gevoelens van hoop te onderbouwen met argumenten. Dan kom je toch op het feit dat de Turken niet goed zijn qua stressbestendigheid", zegt Van Hooijdonk. "Je ziet het vaak in de competitie daar. Dan staat het lang 0-0, maar valt er plots een goal en wil iedereen van de niet-scorende partij het goedmaken. Dan zie je de linksback ineens voorzetten geven alsof hij de rechtsbuiten is. De verkeerde keuzes die dan gemaakt worden, leiden vaak tot panieksituaties, of zelfs wedstrijden die ontsporen."

"De Turken zitten weer aan het stuur richting een eindtoernooi, maar het kan een nadeel zijn dat ze zaterdag later spelen", vervolgt Van Hooijdonk. "Ze zullen ervan uit gaan dat Nederland wint in Kazachstan, maar als het daadwerkelijk zo ver is, komt toch die stressfactor om de hoek. Ook omdat zij weten dat ze een lastiger programma hebben dan Oranje. Van Turkije is bekend dat ze beter presteren in situaties waarin ze mogen in plaats van moeten."

Ugur Yildirim, eenmalig Oranje-internatonial met Turkse roots, denkt niet dat Turkije aan de stress ten onder gaat. "Het voetbalt gewoon veel makkelijker nu ze het in eigen hand hebben. Turkse bibbers? Ik geloof er niet in. Zeker niet omdat ze dinsdag de kans krijgen het thuis af te maken. Nederland is niet kansloos, maar wint ook niet zomaar van Kazachstan."