Duitsland verliest en zet EK-ticket op het spel, groot feest in Noord-Ierland

08-10-2015 22:41
6

Duitsland is er donderdagavond niet in geslaagd een EK-ticket te grijpen. Ierland was in Belfast met 1-0 te sterk voor de wereldkampioen en dat was niet de enige verrassing in de kwalificatiecyclus.

Duitsland domineerde, maar slaagde er niet in een bres te slaan in de hechte defensie van de Ieren. Het lukte één keer, maar een doelpunt van Mesut Özil werd afgekeurd vanwege buitenspel. Aan de andere kant werd wel gescoord. Een kwartier voor tijd viel een lange uittrap van de doelman voor de voeten van Shane Long en de spits van Southampton drukte af: 1-0.

De Duitsers moeten daardoor nog even wachten op hun EK-ticket, met negentien punten uit negen duels. Ierland heeft één punt minder. Polen heeft er ook achttien en had aan kop kunnen gaan in groep D, maar kwam niet langs Schotland. Robert Lewandowski maakte na drie minuten zijn dertiende goal in zijn laatste vijf optredens, maar Matt Ritchie en Steven Fletcher draaiden de rollen om. Lewandowski stelde in de blessuretijd alsnog een punt veilig.

Feest in Noord-Ierland
Noord-Ierland plaatste zich donderdagavond voor het eerst grote eindtoernooi sinds 1986 door een 3-1 overwinning op het al uitgeschakelde Griekenland. Steven Davis, Josh Magennis scoorden voor de Noord-Ieren, die in de slotfase nog een tegentreffer van Christos Aravidis moesten slikken. Dat kon de feestvreugde niet drukken. Noord-Ierland gaat met twintig als groepswinnaar naar Frankrijk.

Het beladen duel tussen Albanië en Servië in Tirana werd een prooi voor de bezoekers, die in de blessuretijd van de tweede helft twee keer keihard toesloegen. Alesandar Kolarov en Adem Ljajic bepaalden de eindstand op 0-2. De eerste ontmoeting tussen de twee landen resulteerden in gigantische rellen en een uiteindelijke staking. Portugal plaatste zich voor het EK dankzij een 1-0 zege op Denemarken.